Neli kasulikku äppi vaimse tervise hoidmiseks ja sügismasenduse vältimiseks

Järva Teataja
Copy
Entusiasm meditatsiooni suhtes võib osaliselt tuleneda kasvavast teadlikkusest antidepressantide kõrvaltoimete kohta, ning raskustest, millega mõned inimesed nende tarvitamise lõpetamisel rinda pistma peavad. Pilt on illustratiivne.
Entusiasm meditatsiooni suhtes võib osaliselt tuleneda kasvavast teadlikkusest antidepressantide kõrvaltoimete kohta, ning raskustest, millega mõned inimesed nende tarvitamise lõpetamisel rinda pistma peavad. Pilt on illustratiivne. Foto: JAGADEESH NV

Talve saabudes ja päevavalguse lühendes tunneme end tihti loiuna, kogeme meeleolu langust ja kohati võib ilmneda isegi hooajalise depressiooni sümptomeid. Õnneks on tänapäeval palju nutirakendusi, mis aitavad meil oma emotsionaalse heaolu eest hoolt kanda ja ärevust leevendada.

Vaimse tervise tähtsust igapäevaelus rõhutatakse põhjusega kui tegurit, mis aitab tagada õnneliku ühiskonna. “On rõõm tõdeda, et iseenda aitamiseks on üha enam ilmumas ka nutikaid tööriistu, mis toetavad meie emotsionaalset hügieeni,” kommenteerib tehnoloogiaekspert ja Huawei Eesti koolitusjuht Jekaterina Mishina ning toob välja 4 rakendust, mis aitavad inimestel oma vaimse heaolu eest hoolt kanda.

1. Alusta päeva värskena

Kvaliteetne uni on üks olulisemaid tegureid, mis toetab mitte ainult meie vaimset, aga ka füüsilist tervist. Nimelt ligikaudu kolmandiku oma elust veedame magades ja selle kvaliteedi tagamiseks ei piisa ainult mugava madratsi soetamisest - oluline on välja selgitada ka oma une optimaalne kestus ja mõista hea puhkuse kõige olulisemaid omadusi.

“Une jälgimise rakendused ei paku mitte ainult detailsemat ülevaadet oma puhkeaja kvaliteedi kohta, vaid jagavad ka kasulikke näpunäiteid. Näiteks “Sleep Cycle” äpp on üks mitmekülgsemaid rakendusi, mis aitab paremini mõista erinevaid une faase ja sügavust. Rakendus analüüsib kasutaja liigutusi ja helisid öö jooksul ning hindab seeläbi unekvaliteedi olulisemaid parameetreid. Rakenduses on olemas ka nutikas äratuskell, mis valib konkreetsest unefaasist lähtuvalt kõige optimaalsema aja ärkamiseks,” selgitab Mishina.

2. Lõõgasta oma meelt

Meditatsioon on suurepärane tegevus, mis aitab mitte ainult lõõgastuda, vaid õpetab ka paremini keskenduma. Eriti kasulik on see siis, kui elutempo on parasjagu liiga kiireloomuline ja igapäevaelu toimingud muutuvad väljakannatamatult raskeks. Regulaarselt praktiseeritav meditatsioon aitab aga leevendada stressi ja väsimust, parandab füüsilist tervist ja vähendab ka stressist tulenevaid kroonilisi valusid.

“Mediteerimise ajal on väga oluline keskenduda oma kehale ja hingamisele ning mitte lasta end segada homsetest töö- või õhtusöögiplaanidest. Meditatsiooni läbiviimiseks tasub AppGallery rakendustepoest alla laadida äpp “Headspace: Meditation & Sleep”. Sealt leiab kasutaja sadu erinevaid meditatsioone ja harjutusi, aga ka soovitusi, mis aitavad keskenduda ja õigesti hingata. Lisaks on rakenduses saadaval erinevad helid, mis võimaldavad paremini lõõgastuda,” toob Mishina näiteid meditatsiooni võimalustest.

3. Terves kehas terve vaim

Vaimse tervise eest hoolitsemisel ei tohiks tähelepanuta jätta ka oma füüsist. Pidev füüsiline aktiivsus on üldise heaolu säilitamiseks hädavajalik.

“Võime sageli märgata, kuidas sportimise abil on võimalik kontrolli alla saada nii kurbus kui ka kerge depressioon. Loomulikult ei lahenda me kõiki selliseid probleeme ainult liikumisega, kuid aktiivsuse positiivne mõju nii meie kehale kui ka hingele on vaieldamatu. Spordi abil saame reguleerida oma unemustreid, parandada ainevahetust ning treeningul vabanevad hormoonid parandavad meie tuju. Näiteks sellisest rakendusest nagu “Fitify Workouts” leiab üle 850 erineva jõu- ja venitusharjutuse, mis ei vaja täiendavat spordivarustust, seega sobib see kasutamiseks suurepäraselt algajatele või neile, kes ei soovi sportimisse palju investeerida,” jagab Mishina nõu.

4. Õige toitumine on hea tuju võti

Toit kui keha peamine energiaallikas on oluline tegur, mis mõjutab keha üldist heaolu. Tervisliku toitumise põhimõtete järgimine stabiliseerib meeleolu kõikumisi ja lihtsustab keskendumist.

“Usun, et kõik on kuulnud ütlust “Sa oled see, mida sööd” rohkem kui üks kord. See väide illustreerib hästi tervisliku toitumise tähtsust. Mida rohkem väärtuslikke aineid ja vitamiine tarbime, seda paremini end tunneme. Ja kuigi keegi meist ei saa hakkama ilma toiduvalmistamiseta, on see mõnikord paljude jaoks tõsine väljakutse või ebameeldiv tegevus, mida kipume vahele jätma. Sellisel juhul oleks abi “YAZIO Calorie Counter” rakenduse allalaadimisest. Rakenduses saab jälgida, kas sööme piisavalt, valida endale sobiva toitumiskava ning kasutada pakutavaid retsepte,” ütleb Mishina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles