Lapsel on õigus kahele vanemale

Järva Teataja
Copy
Foto: Shutterstock

Igal lapsel, kel on isa, peaks isakanne kajastuma ka ametlikult. Lapsel on õigus mõlemale vanemale, mõlema vanema hoolitsusele, toetusele ja kaasnevatele peresidemetele. Ekspertide hinnangul on juba lapseootuse ajal või veelgi varem, koolipingis, vaja suuremat tähelepanu pöörata mõlema vanema vastutusele, kirjutab laste ja perede osakonna nõunik Ulvi Tüllinen.

Eestis on praegu isakandeta lapsi ligi 10 300, kõigist lastest moodustab see ligi 4%. Kuid see arv võiks olla veelgi väiksem.

Ühelt poolt on teada, et näiteks perekonnavälise spermadoonorluse abil ilma sündinud laste puhul jääbki isakanne põhjendatult tegemata, kuivõrd spermadoonorlus on Eestis ja ka paljudes teistes riikides anonüümne. Samas on enamike isakandeta laste puhul siiski isa olemas ja ka teada. Oleme teinud aasta algusest saati mitme ministeeriumi ja allasutuse osalusel koostööd Riigikantselei Avaliku Innovatsiooniprogrammiga, et mõista, mis on Eestis nii palju isakandeta lapsi, kellel on isad tegelikult siiski elus ja teada.

Lisainfo!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles