Täna alanud vaimse tervise kuu on keskendunud tundetarkuse arendamisele

Urmas Glase
Copy
Aktiivne eluviis toetab märkimisväärselt vaimset tervist ja heaolu.
Aktiivne eluviis toetab märkimisväärselt vaimset tervist ja heaolu. Foto: Shutterstock

Vaimse tervise kuud tähistatakse Maailma Terviseorganisatsiooni algatusel kõikjal maailmas ja Eestis toimub see Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni VATEKi eestvedamisel. Terve oktoobri jooksul on võimalik osaleda erinevatel tundetarkuse teemale pühendatud sündmustel, mis on kõik leitavad kodulehel: vaimsetervisekuu.ee ja suunatud erinevatele vanusegruppidele. Vaimse tervise kuu sündmused kulmineeruvad 10. oktoobril ülemaailmsel vaimse tervise päeval, kus koolinoorte e-tunni raames asuvad tundeid mõtestama president Alar Karis ja Tartu Ülikooli kaasprofessor Jaan Aru.

Tundetarkus ehk emotsionaalne intelligentsus on võimekus jälgida ja eristada iseenda ja teiste tundeid ning kasutada seda teadmist probleemide lahendamiseks, oma mõtlemise ja käitumise juhtimiseks. Vaimse tervise spetsialistide sõnul aitab oskus enda emotsioone reguleerida säilitada sisemist heaolu ka rasketes olukordades ning kaitseb depressiooniriski eest.

„Küllap on igaüks kogenud, kuidas enda või teise ülekeenud tunded muudavad keerulise olukorra veel raskemaks,“ rääkis VATEK juht Ott Oja, kelle sõnul on tundetarkus üheks heaolu aluseks ja suurepäraneabiline vaimse tervise probleemide ennetamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles