Õigusemõistmise nädal: millal saab inimene halduskohtust abi?

Järva Teataja
Copy
Foto: Pixabay

3.–9. oktoobrini toimuva õigusemõistmise nädala keskmes on tänavu halduskohtud, kuhu on võimalik pöörduda inimestel, kes pole rahul riigi või omavalitsuse tegevusega.

Õigusemõistmise nädal on Eesti kohtute iga-aastane ettevõtmine, mille eesmärk on tutvustada avalikkusele kohtute tööd ja õigusemõistmist rahvale lähemale tuua. Seekord on ürituse peatähelepanu suunatud halduskohtutele, millega inimene võib kokku puutuda kogu oma elu jooksul.

Nädala fookuses on kohtuasjad, mis on seotud lasteaiakohtade ja ehituslubade jagamisega, pensionide ja toetuste määramisega ning keskkonnavaidluste lahendamisega. Kohtunikud avaldavad neil teemadel arvamuslugusid ja annavad intervjuusid.

Samuti jagavad Eesti kohtud nii sotsiaalmeedias kui ka traditsioonilises ajakirjanduses animatsioone ja joonistusi, mis kirjeldavad olukordi, kus halduskohus saab inimest aidata – olgu siis tegu noore pere või äsja pensionile jäänud eakama inimesega.

Õigusemõistmise nädala raames on kohtutel plaanis ka mitmeid põnevaid ettevõtmisi. Riigikohtus korraldab näiteks teisipäeval, 4. oktoobril koos Tartu Ülikooli loodusteadlastega aruteluõhtu “Loodus kohtus”, kus vahetatakse mõtteid teadlaste rolli üle keskkonnaalaste kohtuvaidluste lahendamisel. Arutelu juhivad loomaökoloog ja teaduse populariseerija Tuul Sepp ning Riigikohtu nõunik Pihel Kuusk.

Samuti avaneb suurepärane võimalus jälgida halduskohtu istungeid veebiülekande vahendusel. Hetkel on veel võimalik end kirja panna 4. oktoobril toimuvale Tallinna Halduskohtu istungile, kus arutatakse kalapüügiga tegelevate ettevõtete pretensioone tuuleenergia arendamisele.

Peale selle toimuvad Eesti kohtute ja advokatuuri koostöös tasuta filmiõhtud, kus Tallinnas ja Tartus näidatakse auhinnatud Poola dokumentaalfilmi „Kohtunikud surve all“ ning Jõhvis kaht Ukraina lühifilmi.

Pärast ühist filmivaatamist on kavas ka vestlusringid. Tallinnas juhib arutelu vandeadvokaat Paul Keres, Tartus riigikohtunik Heili Sepp ja Jõhvis Julia Laffranque. Pealinnas toimuval filmiõhtul on praeguseks kohad täis, kuid Tartusse ja Jõhvi saavad soovijad end veel kirja panna.

Ajaloohuvilistel on aga võimalik saada osa sellest, kuidas toimus poole aastatuhande vältel õigusemõistmine Tallinna raekojas. Õigusemõistmise sümbolid kaunistavad raekoda siiani ja kohtupidamise ajalugu tutvustatakse 4. oktoobril toimuval ekskursioonil.

Kõigi ürituste kohta on võimalik lähemalt lugeda ja end osalejana kirja panna siin!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles