Läheneb kaasava eelarve ideede hääletamise aeg

Järva Teataja
Copy
Türi põhikool.
Türi põhikool. Foto: Dmitri Kotjuh

Türi valla kodanikud said esitada kaasavasse eelarvesse ideid kuni 18. septembrini. Varsti pannakse sobivad ideed rahvahääletusele. 

Kokku laekus seitse ideed Käru, Laupa, Väätsa, Kabala ja Türi piirkondadest ning üks mõte, kuidas täiendada linnasisest ja lähiümbruse ühistranspordi võimalusi. Paraku ei kvalifitseerunud valla finantsjuhtimise korra järgi kaks ideed rahvahääletusele saatmiseks.

Komisjoni esimees Kati Nõlvak kiitis kõiki esitatud ideid: „Kõik viis rahvahääletusele saadetavat ideed on suurepärased ning kutsun kõiki meie kodanikke üles hääletama ning valima neist oma lemmikut."

Kaasava eelarve suurus on 50 000 eurot ning rahastatakse vähemalt kaks objekti, mille minimaalne rajamise kulu on 5000 eurot ning maksimaalne 25 000 eurot.

Oktoobrikuu kolmandal päeval kogunes 13-liikmeline ajutine komisjon ja üheskoos selgitati välja need objektid, mis lähevad ajavahemikul 10.- 21. oktoober rahvahääletusele.

Komisjon otsustas rahvahääletamisele esitada järgmised ideed:

1. Kabala mõisapargi staadioni ja palliplatsi katete uuendamine (parendamine). Eesmärgiks on spordi ja tervise edendamine Kabala külas, mille raames uuendatakse ja täiustatakse sportimisvõimalusi ja parandatakse elanikkonna liikumisharrastusi ning –harjumusi. Idee kogumaksumus 25 000€.

2. Käru terviseraja virgestusala ja mänguväljaku uuendamine. Eesmärgiks on parandada virgestusala ja mänguväljaku olukorda. Jõuseadmete uuendamisega luuakse rohkem võimalusi sportimiseks kõigile terviseraja kasutajatele, samuti saaks veel paremini kasutada terviseraja võimalusi kehalise kasvatuse tundides ja treeningute läbi viimiseks. Mänguväljaku seadmete korrastamine ja uuendamine tooks terviserajale rohkem lastega peresid, soodustades sel moel perekondlikke ühistegevusi ning tervislike eluviiside juurutamist juba lapseeas. Idee kogumaksumus 24 891€  

3. Muusikaaia rajamine Laupa mõisaparki: välialadele mõeldud muusikainstrumentide soetamine ja paigaldus Laupa kooli naabrusesse. Muusikaaed loob uue võimaluse vabas õhus tegutsemiseks, ühendades füüsilise ja vaimse tegevuse. Muusikaaia külastajad saavad ise helide ja rütmidega eksperimenteerides luua muusikaelamusi ning tunnetada helide ja rütmide kooskõla. Muusikaaed võimaldab loomingulist tegevust tervistavas vabas õhus nii lastele, eakatele kui ka puuetega inimestele. Idee kogumaksumus 28 553€, kaasavast eelarvest 25 000€.

4. Teeme Türi põhikooli ja spordihoone siseõue kogukonnale võimaluste rohkemaks.  Soovime muuta Türi PK ja spordihoone siseõue enam liikumisvõimalusi pakkuvaks ja kogukonnasõbralikumaks. Kaunis õu ja kooli ümbrus on muutunud nii õpilaste, perede kui Türi külaliste üheks lemmikjalutuskohaks. Projektiga soovitakse kooliõuele paigaldada 3 välitenniselauda, jalgratta teenindusjaam koos lisatööriistadega, lauatennise reketite komplektid. Idee kogumaksumus 11 500€.

5. Rajada ühisprojekti raames madalseiklusrada Väätsa Põhikooli kõrvale. Täiendada Väätsa kooli, kui ka „liikuma kutsuva kooli", ümbrust, rajades kooli kõrvale kvaliteetse ja mitmekülgse madalseiklusraja laste vabaaja veetmise võimaluste parendamiseks. Idee kogumaksumus 24 004€.

Valla kodanikud saavad oma lemmik idee poolt hääletada 10. - 21. oktoobrini elektrooniliselt Türi valla veebilehe kaudu (vajalik ID-kaart või mobiil-ID) või füüsiliselt Türi valla raamatukogudes Türi linnas, Oisu, Käru ja Väätsa alevikes ning Laupa, Kabala ja Kahala külades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles