Järvamaa metsades lösutab salapärane tuumavarjend

Järva Teataja
Copy
Ilmselt Järvamaa suurim varjend asub metsasügavuses kunagise Sikemäe talu naabruses. Kümmekonna aastaga on varjend küll võssa kasvanud, kuid huvilistest annavad märku jalgrajad varjendi ümbruses.
Ilmselt Järvamaa suurim varjend asub metsasügavuses kunagise Sikemäe talu naabruses. Kümmekonna aastaga on varjend küll võssa kasvanud, kuid huvilistest annavad märku jalgrajad varjendi ümbruses. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Olukorras, kus avalike varjumiskohtade ja ohusireenide teema on kerkinud aktuaalsemaks kui kunagi varem, on paslik tuletada meelde, et Järvamaa soode ja metsade vahel toimetas veel paar aastakümmet tagasi tegelane, kelle sooviks oli rajada tuumavarjend.

Jaapanlane Yoshiteru Akiyama hakkas enam kui 20 aasta eest Järvamaa ja Harjumaa piirile rajama varjendit, mis pidi vastu pidama tuumasõjalegi. 

Akiyama tahtis ehitada krundile ülimalt turvatud konverentsikeskuse julgeolekut hindavatele inimestele. Maa peal ühekorruselise, kuid maa all viie meetri sügavusele ulatuva majakarbi sai ta valmis 2003. aastal tagasi, kuid siis jäi asi soiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles