Kumu uus näitus vaatab tänapäevase pilguga ajaloolisi teadusjoonistusi

Järva Teataja
Copy
Kumu
Kumu Foto: Kultuurikava.ee

Alates 14. oktoobrist saab Kumu kunstimuuseumis näha näitust „Kunst või teadus“, mis käsitleb esimest korda põhjalikumalt kunsti ja teaduse suhete ajalugu Eestis. Ajaloolised teaduspildid on asetatud dialoogi tänapäevaga, mil üha suurem osa infost on pildiline ja oskus pilte kriitiliselt tõlgendada järjest vajalikum. Näitusele on uue teose loonud kunstnik Kristina Norman, kes esindab tänavu Eestit ka Veneetsia biennaalil, kus ta samuti tegeleb teaduspiltidega.

„Piltide ülesanne ei ole ainult teaduse vahendamine ja illustreerimine, vaid ka uute teadmiste loomine. „Kunsti või teaduse“ tähelepanu keskmes on loodus- ja meditsiiniteaduste visualiseerimine 19. sajandil ja 20. sajandi alguses. Sel ajal olid need teadusharud tihedalt põimunud füüsilise antropoloogia, arheoloogia ja etnoloogiaga, kuid ka rassiteaduse ja kolonialismiga. Nagu teadmiste ajalugu tervikuna, on teaduspildidki lahutamatult seotud võimuga. Näitusel vaadeldakse Eesti teaduspildi vastuolulisi suhteid Vene impeeriumi valduste kaardistamise ja kontrollimisega. Esil on ka muuseumieetika teemad: kuidas suhestuda tänapäeval ajalooliste teaduskogudega ning nende kujunemisloos peituva ebavõrdsusega,“ avavad kuraatorid näituse teemaderingi.

Nii Eesti teadusele kui ka kunstile andis tugeva tõuke ülikooli taasavamine Tartus 1802. aastal. Lisaks Tartu Ülikooli kogudele saab näha teaduspilte teistest Eesti kogudest ning tutvuda paljude joonistajate ja illustraatoritega, kes on siiani „päris” kunstnike ja teadlaste kõrval varju jäänud. Teadlikult on rõhutatud naiste osatähtsust siinses kunsti- ja teadusloos. Ajalooliste teaduskogudega suhestub Kristina Normani ja Joanna Kalmu uus loovuurimuslik videoteos „Võrdlev anatoomia“. Näitusel samuti esil oleva botaanilise joonistaja Emilie Rosalie Saali isiku ja loomingu kaudu luuakse side ka Normani filmitriloogiaga „Orhideliirium“ (2022) 59. Veneetsia biennaali Eesti paviljonis.

Näitus on valminud Kumu kunstimuuseumi, Tartu Ülikooli muuseumi ja Eesti Kunstiakadeemia koostöös ning sellega kaasneb uurimuslik kataloog, kus teaduspilte käsitlevad eri valdkondade uurijad.

Näitust saadab publikuprogramm. Esimene kuraatoriekskursioon toimub 20. oktoobril algusega kell 18. Juba 14. oktoobril aga on kavas Kristina Normani „Orhideliiriumi“ filmide Eesti esilinastus. Rohkem infot publiku- ja haridusprogrammide kohta siin.

Näitus „Kunst või teadus“ jääb Kumus avatuks 19. märtsini 2023. Alates 2023. aasta oktoobrist eksponeeritakse seda Tartu Ülikooli muuseumis.

Näituse kuraatorid on Jaanika Anderson, Ken Ird, Linda Kaljundi, Kadi Polli ja Kristiina Tiideberg. Näituse ja raamatu on kujundanud Jaanus Samma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles