President Karis rääkis von der Leyeniga Ukraina toetamisest Venemaa agressiooni vastu

Järva Teataja
Copy
Ursula von der Leyeni visiit. Kohtumine Alar Karisega Kadriorus, traditsiooniline sissekirjutus külalisteraamatusse.
Ursula von der Leyeni visiit. Kohtumine Alar Karisega Kadriorus, traditsiooniline sissekirjutus külalisteraamatusse. Foto: Eero Vabamägi/

President Alar Karis kohtus Kadriorus Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga, kellega kõneles vajadusest jätkata Ukraina igakülgset ja tugevat toetamist Venemaa agressiooni tõrjumisel ning enda vabaduse kaitsmisel. Samuti arutasid nad Euroopa toimetulekut kõrgete energiahindadega ja energiajulgeolekut.

„Ukraina on saavutamas edu lahinguväljal, millele Venemaa vastab argpükslike raketilöökidega Ukraina linnade tänavate, elumajade, elektrijaamade ja tsiviiltaristu pihta. Nendes rünnakutes hukkunud ja vigastada saanud inimesed on uued leheküljed agressori süütegude lõputus loetelus. Aga nad on samuti pidev meenutus meile, et Ukraina vajab jätkuvalt rahvusvahelist abi – nii oma maa igapäevasel käigushoidmisel kui ka sõjaliselt, et ennast kallaletungija vastu kaitsta – ja meil pole õigust väsida agressiooni ohvriks langenud Euroopa riigi toetamisel,“ ütles president Karis.

Ta andis ülevaate, kuidas Eesti abistab Ukraina sõjapõgenikke, keda on siia tulnud ligi 60 000. Riigipea tunnustas ka Euroopa Komisjoni presidendi pühendumust Ukraina toetamisel Venemaa agressioonisõjale vastu seismisel.

President Karis pidas oluliseks Venemaa desinformatsioonikampaaniate tõrjumist väljaspool Euroopat. „Peame olema paremad oma kommunikatsioonis ja selgitama Putini sõja tagajärgede mõju. Samuti tuleks keskenduda ajaloo õpetamisele,“ lisas ta.

President von der Leyen andis ülevaate tegevustest, millega Euroopa Komisjon soovib aidata liikmesriikidel kõrgete energiahindadega toime tulla. Eesti riigipea ja Euroopa Komisjoni president pidasid vajalikuks energiakriisi lahendamiseks EL-i ühtsust. „Energiajulgeoleku tagamiseks on meil vaja mitmekesistada energiaallikaid ja vabaneda Venemaa energiasõltuvusest,“ rõhutas president Karis. „Näiteks on Eesti koos Soomega rajamas LNG terminali. Samuti soovime rajada meretuuleparke Läänemerre.“

President Karis nimetas samuti oluliseks Euroopa ühtset tegutsemist küberturvalisuse küsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles