Järvamaa noortekogu on peatselt arhiiviriiulitel

Järva Teataja
Copy
Järvamaa noortekogu
Järvamaa noortekogu Foto: Erakogu

Järvamaa Noortekogu (JNK) lõpetab. Need kolm sõna on Järvamaa noortevaldkonnas mõneti pikemat aega juba eeldatud. Nüüd on asi ametlik. Hiljemalt noortekogu 17. sünnipäevaks, 27. detsembriks, on ühing arhiiviriiulite vahele talletatud. See ei ole siiski kurb lõpp, vaid jääme mäletama saavutusi ning kõrghetki, mida JNK endas hoomab - sama saab teha iga järvamaalane, kirjutavad Järvamaa Noortekogu nimel Damaris Ly Tambla, Hedi Aimsalu ja Kaarel Vene.

Kuid miks me alles nüüd lõpetame ja miks me varem ei ole seda otsustanud ega teada andnud?

Esiteks otsisime uude juhatusse nii noortekogu siseselt kui ka väliselt uusi eestvedajaid, kuid ei leidnud järeltulijaid, kes organisatsiooni jätkusuutlikult edasi viiksid.

Teiseks mäletame kui eilset päeva 2020. aasta kevadet, mil viirus ja piirangud muutsid aktiivse osaluskogu töö keeruliseks. Tuli ära jätta kõik sündmused ning koosviibimised. Õieti ei saanud midagi korraldada kuni 2022. aasta suveni. Koroonaaeg pärssis uutel aktiivsetel noortel olla osa noortekogu tegevusest ja võimalusest liituda ning organisatsiooni edasi viia, mistõttu JNK eesmärkidele pühendunud järelkasvu ei sirgunud.

Kolmandaks hoidis enne haldusreformi rasketel aegadel noortekogu koos meie peamine partner Järva Maavalitsus. Peale 2017. aastat proovisime luua koostööd teiste strateegiliste partneritega, kuid sealt midagi välja ei tulnud. Meil ei ole selles kedagi süüdistada ega soovigi seda teha. Märkasime muutuste keerises, et noortekogu osatähtsus hakkas Järvamaal vähenema, samas kohalike noortevolikogude roll suurenema.

Kui Järvamaa Noortekogu pea 17 aastat tagasi alustas, oli meie eesmärgiks võimaldada noortel osaleda otsustamisprotsessis ja kaitsta oma huvisid neid puudutavates valdkondades. Läbi aastate roll Järvamaa noorsootöövaldkonnas suurenes ning näiteks oleme tegelenud huvikaitse, sisendite kogumisega, sündmuskorraldusega ning juhtinud ka tähelepanu olulistele puudustele noorte valdkonnas Järvamaal. Ühe näitena andis JNK 2019. aastal oma peamistele partneritele, omavalitsustele, aasta ämbri tunnustuse. Noortele kohaselt oleme olnud ka hea kohanemisvõimega ning suurte unistustega. Tähelepanuväärse näitena suutsime suurelt planeeritud tunnustussündmuse Aasta Tähed 2020 viimasel hetkel ümber organiseerida professionaalsel tasemel veebisaateks, mis sai palju tunnustust ning head tagasisidet. See viimaseks jäänud sündmus oli aga ehe näide kui noortel on mingi siht, siis nad on võimelised selle üle ootuste hästi ellu viima. See võtab kokku ka meie mittetulundusühingu ülejäänud tegutsemise aastad.

Täname südamest kõiki, kes meile aastate jooksul toe, abi, nõu või mille kõige muuga veel kõrval on olnud. Järvamaa omavalitsuste liit, Paide linn, Türi vald, Järva vald - hoidke, väärtustage ja kaasake alati oma noortevolikogusid ning kohalikke noori nii nagu Järvamaa Noortekogu. See jääb meie viimaseks sooviks!

Me täname. Ja lõpetame. Parafraseerides tossuskandaalset laulu, siis iga lõpp ei ole muud kui algus uus. Aitäh!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles