Übermensch astub lavale viimased kaks korda

Järva Teataja
Copy
ÜBERMENSCH
ÜBERMENSCH Foto: Priit Jõesaar

​Veel vaid täna ja homme õhtul jõuab Paide Teatris lavale Johannes Richard Seppingu stand-up sugemetega lavastus "ÜBERMENSCH", kus ei kuulutata absoluutset tõde, vaid otsitakse inimest, kes eksleb kord naerdes, kord nuttes tõe ja vale, olemise ja olematuse lagendikel.

Kultuurikriitik Tuuli Põhjakas sõnab, et lavastuse fookuses on "hirm, et sind naerdakse välja või keegi ei naera. Hirm, mille tõttu jääb nali olemata ja naer sündimata. See ongi kogu "Übermenschi" mõte: teha nalja, et saada aimu, kas sind naerdakse välja või mitte. Ületada hirm, täpselt nagu Nietzsche üleinimene teeb."

Teatrikriitik Karin Alliku jaoks on lavastuses tajuda ka näitleja Johannes Richard Seppingu hüvastijättu Paide linnaga: "Kuigi nalja võib ju linna üle heita, kumab lavastusest ikka läbi tänulikkus Paidele ja paidekatele. See on ilus, isiklik ja kogemist väärt püstijalahüvastijätt. Piinlik ei olnud, labane ka mitte."

Lavastus "ÜBERMENSCH" hüppab hetkedesse, mil kardetakse lõplikult kaduda nähtamatusse ja ollakse täielikult nähtavad. See on hetk, mil algab lõpmatu nähtamatu naer enda üle selles hetkes, selles ajas, selles ruumis. Hetk, mil ollakse sina ise ja mitte päris sina ise. Hetk, mil ollakse üksinda ja samal ajal kõik koos.

"ÜBERMENSCH" etendub veel vaid 21. ja 22. oktoobri õhtul kell 19:00 ning seejärel kaob igavikku koos kõigi naerdud naerude ja jagatud hetkedega.

Lavastaja-etendaja Johannes Richard Sepping

Lavastusdramaturgid Roos Lisette Parmas ja Oliver Issak

Kunstnikud Taavi Teevet ja Kairi Mändla

Konsultant Tambet Tuisk

Helikunstnik Kirill Havanski

Valguskunstnik Kermo Pajula

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles