Möödub 40 aastat Euroopa Parlamendi toetusavaldusest Balti riikide iseseisvusele

Järva Teataja
Copy
Foto: Pixabay

13. jaanuaril, möödub 40 aastat Euroopa Parlamendi istungil vastu võetud resolutsioonist okupeeritud Eesti, Läti ja Leedu toetuseks. Euroopa Parlamendi liige Riho Terras algatas kampaania, et anda ajaloolise resolutsiooni mälestamiseks välja mälestustahvel.

Euroopa Parlamendi presidendile Roberta Metsolale saadetud kirjas meenutab Riho Terras, et 13. jaanuaril 1983 võttis Euroopa Parlament istungil vastu esimese resolutsiooni okupeeritud Eesti, Läti ja Leedu toetuseks. „Resolutsiooni eestvedajaks oli Saksamaad esindanud kristlik demokraat Otto von Habsburg ning selle ajendiks oli "Balti Apell", millele alla kirjutanud 45 leedu, läti ja eesti kodanikuõiguste eest seisjat kutsusid Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni ning Lääne demokraatlikke valitsusi üles toetama Balti rahvaste püüdlusi iseseisvuse taastamiseks.“

1983. aasta resolutsiooniga mõistis Euroopa Parlament hukka sõltumatute ja erapooletute Balti riikide okupeerimise Nõukogude Liidu poolt. Resolutsioon meenutas Eesti, Läti ja Leedu pikka võitlust oma vabaduse eest ning nende riikide territoriaalse terviklikkuse tagamise kokkulepet.

Euroopa Parlamendi liikmed kutsusid oma välisministreid üles toetamaks üksmeelselt 1979.a. "Balti Apelli" nõudmisi ning soovitasid esitada Balti riikide küsimus ÜRO dekoloniseerimise allkomisjonile. Nad panid ette, et Euroopa Ühenduse valitsused tõstataksid Balti rahvaste saatuse ümbervaatamise iga-aastastel Helsinki lõppakti järelkonverentsidel.

„Balti riikide vabadus oli taastatud 1991. aastaks. 2004. aastal liitusid demokraatliku Eesti, Läti ja Leedu saadikud enda kolleegidega Euroopa Parlamendis. Selle ajaloolise resolutsiooni mälestamiseks anname välja mälestustahvli,“ kirjutab Terras, kutsudes kõiki Euroopa Parlamendi liikmeid ning Eesti, Läti ja Leedu kodanikke toetama mälestustahvli algatust annetusega.

Annetuste kogumise detailid:

SAAJA: Erakond Isamaa MTÜ

KONTONUMBER: EE447700771005270740

SELGITUS: Mälestustahvli annetus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles