Hoolekandereformi eelnõu jõuab riigikogu täiskogu ette

Järva Teataja
Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Riigikogus tuleb täna esimesele lugemisele hooldusreformi eelnõu, mis muudab 2023. aasta 1. juulist hooldekodu abivajajatele oluliselt taskukohasemaks ning parandab koduhooldusteenuste kättesaadavust.

"Läbi aegade suurim riigi toetus jõuab lõpuks ometi meie hoolekandesüsteemi. Järgmisel aastal investeerib riik kohalike omavalitsuste kaudu 40 miljonit eurot selleks, et alates juulist oleks hooldekodu koht keskmise pensioni eest hinnatud vajadusel tagatud. Omavalitsustel tuleb pingutada ka selle nimel, et pakkuda eakatele rohkem koduteenuseid, milleks riigi toetusraha annab samuti võimalusi. Koduhoolduse teenuste läbimõeldud arendamine on väga oluline, sest reeglina on oma kodu väärikaks vananemiseks parim koht," ütles riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt.

Ammuoodatud reform aitab Küti sõnul tuua tööturule tagasi need inimesed, kes praegu on jäänud koju omastehooldajaks vaid seetõttu, et hooldekodu koha eest tasumine käib üle jõu.

2024. aastal kulub plaanide kohaselt reformile 57 miljonit eurot. "Hoolivas ühiskonnas tuleb vaadata kogu inimese elukaart ning tagada ka tulevikus vajalik rahastus. Meie seeniorid väärivad seda, et nad ei pea vanaduse pärast muretsema,“ tõdes Sotsiaaldemokraatliku Erakonda kuuluv Kütt.

Hoolekandreformi käivitamises lepiti kokku suvel peetud valitsuskõnelustel - sotsiaaldemokraatide jaoks oli see koalitsiooni minemise eeltingimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles