Tuleviku-Türi võinuks tulla lopsaka linnasüdame ja välijõusaaliga

Järva Teataja
Copy

​Türi keskuse avaliku ruumi arhitektuurivõistluse võitis arhitektuuribüroo Arhitekt Must ideekavandiga VÕNGE. Võidutöö pakub Türile raudteejaamast kuni tehisjärveni linna läbiva promenaadi ehk kesktelje rajamist, mis läbi linna kulgedes laieneb siin ja seal erinevateks taskuväljakuteks või -parkideks.

Võistlusele esitati üheksa ideekavandit. Lisaks andis žürii ergutuspreemia 2000 eurot kavandile „MÕTTELÕNG“ (autorid arhitektid Annika Valkna ja Ruth Kübard büroost Ambient Design OÜ).

Türi keskust kavandades parandasime hoonete ja juba kvaliteetsete kohtade sidusust. Kujundasime Türi keskväljakut kui mõttelõnga, mis seob omavahel olemasolevad ruumiosad, jätab pausid, toob esile olemasolevad väärtused ning lisab funktsionaalsust vajalikesse kohtadesse. Loodav mõttelõng lookleb läbi keskuse ning mõtte ühendab tervikuks lineaarne põhitelg paisjärve ja keskuse vahel.

Lõime on sisse kootud olemasolev hoonestus(kool, raamatukogu, kultuurikeskus, kirik), rekreatsioonialad (purskkaev, mänguväljak, laululava) ning haljastus (järveäärne kirsipuude allee, kõrghaljastus, kujundatud peenrad). Lisatud funktsionaalsus tihendab olemasolevat raamistikku ning pakub kasutusvõimalusi suuremale hulgale sihtrühmadele (eakad, lapsed, noorukid, pered).

Uus lahendus kutsub kohalikke elanikke ja ka külalisi peatuma, et nautida Türi keskuses kvaliteetaega: jälgida lopsakas linnasüdames looduse rütme, parandada füüsist kaasavas välijõusaalis või kasutada seda lihtsalt ühendusena erinevate keskuse teenuste vahel.

Allikas: Ambient Design OÜ

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles