Pärnu jõkke hakatakse asustama iidset kalaliiki

Järva Teataja
Copy
Pärnu jõkke asustatavad tuurad kasvatavad liha luudele Põlula kalakasvanduses.
Pärnu jõkke asustatavad tuurad kasvatavad liha luudele Põlula kalakasvanduses. Foto: Teele Üprus

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) ja Eesti loodushoiu keskus taastavad järgmisel viiel aastal Läänemere tuura asurkonda ja selle alguse märgiks lasti eile Narva jõkke 500 noort tuura. Kokku on plaanis Narva ja Pärnu jõkke asustada 500 000 noorkala.

Tuura populatsiooni on asutud taastama, sest eelmise sajandi lõpuks oli tuura algupärane asurkond Läänemeres täielikult hävinud. Viimane teadaolev looduslik isend püüti Eesti vetes 1996. aastal. Kala oli 2,9 meetrit pikk ja kaalus 136 kilogrammi.

Läänemere ühe iidsema kalaliigi, tuura kahesuvised noorkalad asustati reedel Narva jõkke, kus nad elavad merre laskumiseni.

“Meres elavad ja toituvad tuurad esialgu rannikumeres, kus neid erilise kehakuju tõttu ohustab kalapüünistesse takerdumine. Tuurad võivad elada kuni 100aastaseks, kasvada viie meetri pikkuseks ja kaaluda kuni 600 kilogrammi. Suguküpseks saavad tuurad 15–20aastaselt, siis tulevad nad tagasi kodujõkke kudema. Kudemine kordub kahe kuni viie aasta järel,” ütles RMK Põlula kalakasvatustalituse juhataja Kunnar Klaas.

Keskkonnaminister Madis Kallase sõnutsi on tuurade taasasustamine nende kunagistesse kodujõgedesse rahvusvahelise tähtsusega sündmus.

“Püüame mitme riigi ühiste jõupingutustega Läänemere elurikkust taastada ja loodame, et tulevikus on tuura asurkond jälle nii heas seisundis, et sellest saab kalameeste võrgus lubatud kala,” avaldas keskkonnaminister lootust.

Projekti teadusjuht Meelis Tambets loodushoiu keskusest tõdes, et ainuke viis taastada väljasurnud kalaliigi asurkond on see taasasustada.

“Kuna tuur on väga pika elueaga ja saavutab suguküpsuse suhteliselt hilja, tuleb asustamist teha suures mahus ja pikema aja jooksul. Parima tulemuse saavutamiseks asustatakse eri vanuses kalu,” täpsustas Tambets.

Et koguda andmeid tuura elupaigaeelistuste ja rände kohta, märgistatakse osa kalu telemeetriliste märgistega. Kalad varustatakse ka väliste märgistega, et kalurid ja kalastajad saaksid osaleda tuura rände ja kasvukiiruse andmete kogumisel.

Tuura on meie vetesse asustatud varasematel aastatelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles