Septembris kasvas nõudlus uute autode järele 33%

Järva Teataja
Copy
Foto: Kristjan Teedema

Automüügiettevõtte Moller Auto andmetel kasvas Balti riikides nõudlus uute autode järele tänavu septembris võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 33%. Kuigi on autosid, mille tarne võib kauem aega võtta, on ettevõtte esindustes ja ladudes Eestis kohe saadaval kokku 155 uut autot ning oktoobris tarnitakse veel 13 autot valmis sõidukitena.

Moller Auto andmed näitavad, et hetkel on Eestis kõige kiiremini kättesaadavad automudelid Volkswagen T-Cross, Volkswagen Taigo, Volkswagen Arteon, Volkswagen T-Roc ja Volkswagen Passat.

"Autode tarneaega mõjutavad erinevad tegurid, näiteks pooljuhtide või kiipide kriis, tarneahela väljakutsed ja veel palju muudki, kuid ei saa öelda, et turul poleks uusi autosid, mis oleksid kohe pärast ostmist kasutamiseks saadaval. Moller Auto esindustes on Balti riikides üle 280 uue auto. Traditsiooniliselt on kõige aktiivsem periood uute autode ostmiseks suvi, kuid tänavu näeme, et aktiivsus on tavapärasest suurem ka septembris. Ühelt poolt võib see viidata turu järkjärgulisele taastumisele, teisalt ootab meid ees palju teadmatust – kuidas arenevad energiakriis ja inflatsioon, mis mõjutavad nii majandust tervikuna kui ka ettevõtete ja inimeste ostujõudu. Kuid mingil juhul ei ole praegu põhjust karta, et uue auto ostmine on keeruline protsess,” ütleb Moller Auto grupi Baltikumi ettevõtete ärijuht Izīda Gerkena.

Ta lisab, et nõudluse kasvu uute autode järele kinnitavad ka Leedu turu-uuringufirma Auto Tyrimai andmed, mis näitavad, et tänavu augustis ja septembris registreeriti Balti riikides uusi autosid 6% ja 14% rohkem kui 2021. aasta samal perioodil.

"Tuleb rõhutada, et ladude täitmisel uute autodega arvestame ka nõudlustrende. Kui huvi alternatiivsete kütuste kasutamise vastu kasvab, toome tootjatelt Eesti esindustesse kohapeale müügiks juurde mitte ainult sisepõlemismootoriga sõidukeid, vaid ka elektriautode mudeleid. Viimasel ajal on elektriautode populaarsust mõjutanud asjaolu, et inimesed paigaldavad eramajadesse aktiivselt päikesepaneele, aga ka kütusehinna kõikumine ja majanduslikud kaalutlused, kuna elektrikulu on madalam kui bensiini- või diiselkütuse oma. Samal ajal jõuab selle aasta oktoobris meie Eesti klientide käsutusse 14 varem ostetud autot, mille osas on lepingud juba sõlmitud. Peamiselt on tegemist selliste sõidukitega nagu Volkswagen Arteon, Volkswagen T-Roc, Volkswagen Caddy, Volkswagen T-Cross, Volkswagen Crafter ja eriti populaarne Volkswagen Tiguan,” räägib Gerkena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles