Kasvata heategevuse mahtu kasutades makseterminale

Järva Teataja
Copy
SEB uued makseterminalid.
SEB uued makseterminalid. Foto: SEB

Heategevusel on erinevaid formaate ja väljundeid ning heategevusega tegelevad kõik inimesed vastavalt oma soovile ja võimekusele. Eestis on ka väga palju ettevõtteid ja organisatsioone, kelle tegevuste osaks on heategevuslike projektide korraldamine või nendes kaasalöömine. Keila Lions klubi räägib, kuidas nad kogusid heategevusest suurema summa raha, kasutades selleks SEB makseterminale.

Keila Lions klubi on valinud selle hooaja üheks heategevuslikuks eesmärgiks aidata Keila 9 lapselisest perest pärit andekat noort viiuldajat Ann Meeta Teppot, kes on pühendunud klassikalisele muusikale ning kes on ka eeskujuks oma õdedele- vendadele, kes samuti kõik klassikalisele muusikale pühendunud on.

Ann Meeta on on õppinud välismaal ja musitseerinud Euroopa Liidu Noorteorkestris, hetkel on ta lõpetamas magistrantuuri Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemias. Sel suvel, kui ta naasis Saksamaalt tagasi Eestisse, pidi ta tagastama laenuks saadud viiuli. „Professionaalsele muusikule on eluliselt tähtis mängida enda tasemele vastava ja sobiva instrumendiga. Seega otsustasime klubi liikmetega Ann Meeta toetuseks asuda korraldama erinevaid tuluüritusi, mis aitaksid tal soetada isikliku viiuli. Tõttöelda õnnestus Ann Meetal juba leida väärika ajalooga suurepärane viiul ja seda kokkuleppeliselt järelmaksuga. Nüüd siis püüame talle abiks olla igakuiste maksete tasumisel. Uudishimulikele teadmiseks, et Prantsusmaalt pärinev viiul valmistati aastatel 1750-1780 ning on suurepärases konditsioonis ja imelise heliga. Müügitehing sõlmiti vägagi hea hinnaga ehk 15 000 euroga,“ rääkis Keila Lions klubi president Ranno Rüütsalu.

Keila Lions klubi korraldas esimese tuluürituse Keila Hoovilugude päeval sel suvel augustis, kus hoovikohviku käive suunati täies mahus heategevuseks. Lisaks maitsvale kohvikumenüüle pakuti külastajatele ka mõnusat live-kontserti noortelt muusikutelt.

„Kuna Ann Meeta Teppo on viiuldajana tegev Elina Nechayeva taustaorkestris, siis tundus loogilisena korraldada Keila linnarahvale üks ilus muusikaline sündmus, kus Elina laul ja klassikaline muusika on seotud lionsite kohvikukogemusega,“ rääkis Rüütsalu. Nii saigi 12. oktoobri õhtul teoks imeline kontsert "Muusika teeb head", kus Elina Nechayeva, Ann Meeta Teppo ja Auli Teppo esitasid erikava. Kontserdi eel ja vaheajal pakkusid Keila lionid kohvikus rikkalikku söögi-joogi valikut. Taaskord suunati kogu tulu viiuli fondi. Lisaks kogunes tulu ka Elina Nechayeva CD-plaatide müügist ja annetuskasti abil.

Kuigi piletite eelmüük internetis jäi ajalise piiratuse tõttu pisut kesiseks, siis kohapealne piletimüük andis mõnevõrra käivet juurde. „Kuna tänapäeval peetakse kaardimakse võimalust juba niivõrd elementaarseks, siis olid SEB makseterminalid piletiostul suureks abiks. Samuti toimus valdav enamus kohviku maksetest kaarditerminali abil. Kui tulud-kulud said kokku löödud, siis jäi puhastuluks veidi üle 2000 euro, millest umbes kolmandik kogunes kaardimaksetest, kolmandik sularahas ja kolmandik interneti eelmüügist,“ kirjeldas Rüütsalu.

Oma klientide ja koostööpartnerite pealt näeme, et erinevate makselahenduste pakkumine võimaldab ettevõtetel oma tulu suurendada ja vahel isegi mitmetes kordades. Eestlased on harjunud, et saavad maksta kaardi, telefoni või kellaga igal pool ning pahatihti sularaha kaasas ei kantagi. See aga tähendab, et kui kaardimakse võimalus puudub, jääb kaupmehel või antud juhul heategevusel oluline panus saama,“ lisab Karl Oskar Haak, SEB Kaupmeeste Makselahenduste ärijuht.

„Lions klubis oleme seda meelt, et sarnaseid üritusi korraldame sel hooajal veel. Tohutu koostegemise energia ning heategevusest saadav positiivne emotsioon on seda tugevam, mida rohkem on kaasatud erinevaid koostööpartnereid. Kindel väide on kõikidele kogukondlikele ühiskonnagruppidele, seltsidele ja MTÜ-dele, et julge pealehakkamine saab hea idee korral edukalt tulemusliku lõpuni viidud. Tuleb vaid asjasse kirglikult ja pühendunult suhtuda, küllap siis ka koostöö tegijaid leidub. Alati on võimalik kelleltki kogemusi hankida ja nõu küsida,“ julgustab Rüütsalu heategevuslike ettevõtmistega alustama ka teisi organisatsioone ja ettevõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles