Riik plaanib vähendada Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi kaitsealust maad

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Keskkonnaamet plaanib vähendada Kurgja talumuuseumi ümbritseva maastikukaitseala suurust.
Keskkonnaamet plaanib vähendada Kurgja talumuuseumi ümbritseva maastikukaitseala suurust. Foto: Urmas Luik

​Carl Robert Jakobsoni ehitatud uhke talu ümbrus on olnud kaitse all 1959. aastast, et säilitada seda muuseumina enam-vähem selliselt, nagu see oli kirjaniku eluajal. Kuid nüüd on keskkonnaamet asunud selle piire ümber sättima ja kaitseala jääb märkimisväärselt väiksemaks.

Keskkonnaametis on üleval eelnõu Kurgjas asuva Jakobsoni talumuuseumi ümber asuva maastikukaitseala muutmiseks, mille kohaselt väheneks kaitstav ala pea viiendiku võrra. Sealhulgas kaoksid kaitse alt peamiselt riigile kuuluvad Vändra metskonna alad, mis ameti väitel ei kuulu ajalooliselt Kurgja-Linnutaja talukompleksi hulka. Lisapõhjendusena ei ole seal ka looduskaitseliselt kõrge väärtusega kooslusi ega loomariigi elupaiku.

Keskkonnaameti looduskaitse planeerimise osakonna juhataja Taavi Tattari sõnutsi on kaitseala muutmise peamine põhjus, et praegune maastikukaitseala ei vasta kehtivatele aluskaartidele. “Sisulisi piirimuudatusi on pigem vähe, välja arvatakse kaitseala piirile jäävad eramaad, kus loodus- või kultuuriväärtusi ei esine,” sõnas ta. Metsade kõrval arvataksegi kaitse alt välja seni Kurgja-Linnutaja talu maa-ala koosseisu kuulunud eraomandis olevad maatükid, mis kuuluvad küll ajalooliselt talu maa-ala koosseisu, kuid neil ei ole säilinud ühtegi tolleaegset pärandkultuurilist objekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles