Noorsootöö nädal paneb loovust märkama

Järva Teataja
Copy
Suur osa noortelaagri tegevusest on kavandatud Sõmeru noortekeskusesse.
Suur osa noortelaagri tegevusest on kavandatud Sõmeru noortekeskusesse. Foto: Marianne Loorents

Täna algas noorsootöö nädal, mis kestab 13. novembrini ja toimub juba kaheteistkümnendat korda. 

Seekordse nädala teemaks on “Igaüks on loov” ning fookuses on loomingulisuse ja loovuse eri tahkude avamine. Nädala tähtsündmusel, 8. novembril toimuval inspiratsioonipäeval esinevad teiste hulgas teadlane Jaan Aru, sportlane Kelly Sildaru, ettevõtja Maria Rahamägi, muusik Villemdrillem ning multitalent Karl Vilhelm Valter.

7.-13. novembrini kestev noorsootöö nädal toimub Haridus- ja Noorteameti ning noorteinfoportaali Teeviit eestvedamisel. Nädala raames toimub üritusi üle Eesti, lisaks jagatakse sotsiaalmeedias teemaviite #loovuskapistvälja all hetki, mil tavalistele olukordadele on ebatavaliselt lähenetud.

„Kampaania toob esile, et loovus ei avaldu pelgalt klassikalistes loometegevustes nagu laulmine, tantsimine või joonistamine, vaid on palju laiem mõiste. Loominguline saab olla ka matemaatilisi tehteid tehes, ettevõtet ehitades, sõnu seades, aruteluõhtut või noortelaagrit korraldades ja kõigis muudes tegevustes,“ rääkis Haridus- ja Noorteameti noorsootöö nädala projektijuht Liis Enson.

“Noortevaldkonnas on loovus erilisel kohal – just noorsootöös ja noorsootöötajate eestvedamisel saavad noored ise teha, katsetada, koolis õpitud teadmisi ja oskusi päriselus rakendada,” sõnab Haridus- ja Noorteameti peadirektor Jaak Raie. “Kuigi loov saab olla ka üksi, usun, et tõeliselt põnevad ideed tekivad just üheskoos ja julgustan nii noori, noortevaldkonnas tegutsejaid kui kõiki teisi olema tänavusel noorsootöö nädalal julged ja ühiselt oma loomingulist poolt avama,” lisab Raie.

Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi kaasprofessor ning inspiratsioonipäeva üks kõneleja Jaan Aru toob välja, et loovus ei avaldu ainult ühes hetkes, vaid on midagi, mida ehitatakse üle aastate. “Praegu omandatavad teadmised võivad vormuda millekski uueks ja põnevaks, olgu selleks siis teadusprojekt, ettevõte, enda kätega meisterdatud teos või midagi muud, alles aastaid hiljem,” rõhutab Aru. Ta lisab, et loovuse avamisel ei pea kõiges originaalne olema, vastupidi, kasulik on teada ka seda, mida sinu teemadel varem ette võetud on.

Homme, 8. novembril toimuval inspiratsioonipäeval saavad veebi vahendusel kaasa lüüa kõik huvilised. „Kutsume kõiki üles ettekannet ühiselt vaatama, veebiülekande keskele on jäetud aega kohapealseks aruteluks,“ rääkis Enson.

Inspiratsioonipäeva peaesinejaks on Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi kaasprofessor Jaan Aru. Lisaks saavad sõna neli inspireerivat noort: Kelly Sildaru, Villemdrillem, Karl Vilhem Valter ja Maria Rahamägi. Noored jagavad oma kogemuslugusid teemadel loovus, eneseareng, unistuste elu. Päeva juhib Daniel Levi. Lisainfo ja inspiratsioonipäevale registreerimine on siin!

Noorsootöö nädala tegevustega saab lähemalt tutvuda veebilehel www.noorsootoonadal.ee. Infot leiab ka noorteportaali Teeviit Instagramist ja Facebookist. Sotsiaalmeedias koonduvad loovad ideed teemaviite #loovuskapistvälja alla.

Tegevusi rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning haridus- ja noorteameti poolt elluviidava Euroopa Sotsiaalfondist kaasrahastatud programmi „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles