Luminori peaökonomist: oktoobris hinnad langesid, kuid hinnasurve püsib

Järva Teataja
Copy
Luminor.
Luminor. Foto: Postimees

Oktoobrikuu hinnad olid 1,1 protsendi võrra madalamad kui septembris. Pea kaks kolmandikku sellest langusest oli tingitud hooajalistest teguritest ning kui see maha arvestada, jäi hinnalangus 0,4 protsendi juurde, kommenteeris Luminori peaökonomist Lenno Uusküla. Aastavõrdluses olid hinnad siiski 22,5 protsenti kallimad.

Uusküla sõnul langesid oktoobris, võrreldes septembri tasemega, restoranide ning hotellide hinnad. Teisalt sõltuvad tema sõnul selles kaubagrupis hinnad hooajast, mistõttu oli oktoobrikuine hinnalangus tavapärane. „Endiselt kasvasid hinnad aga teises väga olulises kategoorias, milleks on toit ja mittealkohoolsed joogid. Hinnad on hakanud kasvama ka sideteenuste osas, näidates hindade aegavõtvat ülekandumist ka teistesse kaupadesse ning teenustesse,“ lisas ta.

Peaökonomisti sõnul mõjutas hooajavälistest teguritest hindade arengut eluasemega seotud kulutuste osaline kompenseerimine ning universaalteenuse rakendamine. „Need tõid eluasemega seotud kulud alla 11,2 protsendi võrra. Sellegipoolest on koduga seotud kulud jätkuvalt 51,9 protsenti kõrgemad kui eelneval aastal. See näitab, kui olulised on valitsuse meetmed hinnatõusu ohjeldamisel, kuid ka seda, et koduga seotud kulud on jätkuvalt väga kõrgel tasemel,“ selgitas Uusküla.

Arvestades, et eluasemega seotud kulud moodustavad kõikidest kuludest keskmisel 15 protsenti, langes üldine hinnatase ainuüksi sellest tingitult 1,7 protsendi võrra. „Kui aga hooajast tingitud hindade langust mitte arvestada, siis ülejäänud kaupade ja teenuste osas oli hinnakasv septembri ning oktoobri võrdluses endiselt märkimisväärselt kõrge, jäädes 1,5 protsendi juurde,“ ütles Luminori peaökonomist ja lisas, et hinnasurve Eestis oktoobris veel ei lõppenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles