Teose autoriõigusi tuleb järgida ka koolikeskkonnas

Järva Teataja
Copy
Tahvel, klass, klassiruum

Foto Arvo Meeks/Valgamaalane FOTO: Arvo Meeks
Tahvel, klass, klassiruum Foto Arvo Meeks/Valgamaalane FOTO: Arvo Meeks Foto: Arvo Meeks

Haridus- ja Teadusministeerium on koondanud ühele veebilehele koolikeskkonnas õppe eesmärgil kasutatavate originaalteoste kasutamise ja loomisega seotud autoriõigusi puudutavad küsimused ja vastused ning ärgitab kõiki haridusvaldkonna inimesi igapäevaselt ka autoriõigustele mõtlema.

Ministeeriumi üldhariduse valdkonnajuhi Annika Räime sõnul on autoriõiguste korrektne järgimine haridusasutustes väga oluline. „Koolikeskkonnas on kasutusel suur hulk erinevaid teoseid, näiteks filme, tekste, fotosid jm, mida õpetajad teema näitlikustamiseks kasutavad ning kindlasti tuleb meeles pidada, et originaalteoste kasutamine on reguleeritud“ selgitas Räim. „Samuti kehtivad autoriõigused ka koolis õpetajate poolt loodavatele õppematerjalidele ning õpilaste tehtud loovtöödele – meie õpetajad on väga loovad ja koostavad ise väga palju huvitavat õppevara, seetõttu on vaja olla kursis, kuidas neid teoseid kasutada ja levitada võib.”

Kõigile originaalteostele kehtivad autoriõigused, kuid hariduslikel ja teaduslikel eesmärkidel võib teoseid vabalt kasutada, kui teos on õiguspäraselt avaldatud ja nii autorile kui ka teose allikale on korrektselt viidatud ning teose kasutamisega ei taotleta ärilisi eesmärke.

Autoriõigusi reguleerib Eestis autoriõiguse seadus, mille järgi loetakse teoseks mis tahes originaalset tulemust kirjanduse, kunsti või teaduse valdkonnas. Teos on seaduse järgi originaalne, kui see on autori enda intellektuaalse loomingu tulemus. Seadus toob välja erandid, kuidas on võimalik teoseid kasutada hariduslikel eesmärkidel.

Haridus- ja Teadusministeeriumi uuest veebist leiab autoriõiguste teemat käsitleva lehe, mis küsimuste ja vastuste vormis annab vastused haridusasutustes tekkivatele autoriõigusi puudutavatele küsimustele. Lehekülje leiab aadressilt: Üldised põhimõtted teoste kasutamisel haridusasutustes | Haridus-ja Teadusministeerium (hm.ee)

Samuti toimub kõigile huvilistele 24. novembril kell 16 – 17 veebiseminar, et autoriõigustega seotud temaatikat selgitada. Koolitusele saab end registreerida: Distantsilt targemaks "Digitaalsed õppematerjalid ja autoriõigus" | Juhan - täienduskoolituste infosüsteem

Lisaks on võimalik leida E-koolikotist vajalikku õppevara autoriõiguse teema käsitlemiseks koolitunnis: E-koolikotist leiad autoriõiguse käsitlemiseks sobilikku õppevara - Harno blogi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles