Eesti Pank annab Eesti piirivalve 100. aastapäeva puhul välja mündivoldiku

Järva Teataja
Copy
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Joosep Pank

24. novembril tuleb müügile Eesti piirivalve 100. aastapäevale pühendatud mündivoldik, mis sisaldab kõiki kaheksat 2022. aastal vermitud käibemünti. Voldiku hind on 18 eurot ning seda saab alates neljapäevast soetada Eesti Panga muuseumipoest ja Omniva e-poest.

„Keskpangana soovime oma numismaatiliste toodete abil tõsta esile Eesti riigi ja rahva jaoks olulisi inimesi ja sündmusi. Eesti piirivalvurid on oma vastutusrikka tööga ühtaegu Eesti visiitkaardiks meie väliskülalistele ning samal ajal oluliseks kaitsevalliks riigi iseseisvuse tagamisel. Tänastes keerulistes julgeolekuoludes pole piirivalve tähtsust vaja ilmselt kellelegi meist meelde tuletada ja oma meenetootega soovimegi kõikidele Eesti piirivalvuritele palju vastupidavust ja kindlat meelt meie riigipiiri hoidmisel,“ märkis Eesti Panga president Madis Müller.

„Igal Eesti euromündil on peal Eesti piir,“ juhtis Politsei- ja Piirivalveameti piirivalveosakonna juht Egert Belitšev tähelepanu olulisele detailile. „Piirivalve 100. aastapäevale pühendatud mündivoldik räägib nii pildis kui sõnas loo piirist, selle olulisusest ning inimestest, kes iga päev seisavad hea selle eest, et meie kodumaa uks, Eesti piir, peaks ning me saaksime end siin turvaliselt tunda. Mündivoldik on väärikas kingitus piirivalve juubeliaastal!“

Tänavu möödub 100 aastat Eesti kutselise piirivalve loomisest. 1922. aastal moodustatud Eesti piirivalve tegevuse katkestas 1940. aastal Nõukogude Liidu okupatsioon. 1990. aasta 1. novembril kehtestas valitsus uuesti majanduspiiri kontrollpunktide asukohad, millega sisuliselt taasloodi Eesti piirivalve. Ehkki riigipiir on erinevatel aegadel olnud erinevat nägu, on piirivalve põhiülesanne endine – valvata piiri ning kaitsta nii kõiki neid väärtusi ja vabadusi, mis on Eesti inimestele kallid.

Eesti piirivalve 100. aastapäevale pühendatud mündivoldik sisaldab kõiki kaheksat eurokäibemünti, mis on vermitud 2022. aastal. Voldiku on kujundanud Aleksandr Kanunnikov (Bonamore OÜ) ja selle tiraaž on 7500. Mündivoldiku hind on 18 eurot. Voldikut saab osta alates 24. novembrist Eesti Panga muuseumipoest selle lahtioleku aegadel ja Omniva e-poest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles