Maxima töötajad säästavad uue jäätmekäitlussüsteemiga ligi 400 puud nädalas

Järva Teataja
Copy
VILJANDI, EESTI,04DEC20
Maxima kauplus. Barbora.
ELMO RIIG/SAKALA
VILJANDI, EESTI,04DEC20 Maxima kauplus. Barbora. ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig

Septembrist alates on Maximas kasutusel uus jäätmekäitlussüsteem. Suurimate siinsete taaskasutusettevõtete toel on Eesti üks suurim jaekett muutnud teiseste pakendite käitlemist oma kauplustes, kesklaos ja tootmistsehhides nii, et see säästab loodusressursse ja viib nende mõju keskkonnale miinimumini. Sellega säästavad Maxima töötajad nädalas ligi 400 puud.

„Maxima jaoks on ökoloogilise jalajälje vähendamine aina olulisem,“ ütles Maxima Eesti kaubandusosakonna juht Diana Gegelyte. Kui eelmise aasta lõpus alustas jaekett regulaarset koostööd Toidupangaga – kuhu annetavad praeguseks toitu kõik Maxima 83 kauplust, keskladu ja tootmisüksused –, siis sel suvel asus ettevõte plastikpakendite vähendamise eesmärgil müüma oma suuremates kauplustes lahtist toitu poekülastaja enda karpi või purki.

„Nüüd sügisest astusime järgmise suure sammu edasi ja korraldasime täielikult ümber oma senise jäätmekäitlussüsteemi,“ lausus Gegelyte. Ettevõtte erinevate osakondade koostööl käivitas Maxima 1. septembrist uue, keskkonnasõbralikuma jäätmekäitlussüsteemi, mis võimaldab jaeketi 83 kauplusel, kesklaol ja 12 tootmistsehhil vähendada olmejäätmete hulka ning erinevaid toidu- ja tarbekaupade pakendamiseks kasutatud materjale senisest enam taaskasutusse suunata.

Esimese paari kuuga on hakatud selliseid kauplustes tekkivaid teiseseid pakendeid sorteerima 5 erinevasse kategooriasse. Kuna peamine selline pakkematerjal on lainepapp, siis on Maxima Eesti pannud oma kesklaos tööle kolm jäätmekäitluspressi, mis teevad lainepapist pakendipallid. Need papipallid saadetakse Eesti Pakendiringluse vahendusel edasi tööstustesse, kus neid hakatakse taaskasutama juba teiste toodete valmistamiseks.

„Ülejäänud pabertooted tuleb koguda eraldi ja need lähevad teistesse tehasesse ümbertöötlemisse,“ märkis Eesti Pakendiringluse juhatuse liige Alder Harkmann. Just Eesti Pakendiringluse kaasabil on Maxima asunud uut jäätmekäitlussüsteemi käivitama. „Tehased teevad kõige meelsamini koostööd nende ettevõtetega, kellelt tuleb kõige kvaliteetsemat materjali. Maximal on väga hea kvaliteediga pappi, mida ümber töödelda,“ rääkis Harkmann.

Kuna üks tonn pappi ehk kolm papipalli säästavad metsas 17 puud, siis kui arvestada, et Eesti Keskkonnateenuste jäätmekäitlusesse saabub Maximalt 2-3 korda nädalas 21-22 tonni papipalle, siis ainuüksi seeläbi säästab jaekett juba nädalaga 391 puud. Lainepapi ja muu pabermaterjali kõrval sorteeritakse Maxima kauplustes teisesed pakendid eraldi veel nii läbipaistev kui värviline kile, puidust kastid, muud liiki puitjäätmed ning plastmasskastid, mis varem läksid kõik ühte konteinerisse.

Neist papp, läbipaistev kile, puitkastid ja plastkastid tagastatakse logistikakeskusesse. „Meie jaoks ei too see tegevus täiendavat ajalist või logistilist kulu, kuna kaubavedu kaupluste vahel toimub nagunii igapäevaselt. Seega on selline lisategevus meie jaoks CO2 neutraalne,“ märkis Maxima Eesti kaubandusosakonna juht Diana Gegelyte.

Tema hinnangul on Maxima meeskond uue jäätmekäitlusprotsessi käivitamisel teinud lühikese ajaga väga head tööd, parandades sellega ettevõtte sotsiaalse vastutustundlikkuse taset mitme punkti võrra. Kuigi uute protsesside ettevalmistamine, nende kirjeldamine ja sadade inimeste koolitamine ligi sajas erinevas üksuses oli paras väljakutse, võtsid töötajad muudatuse väga hästi vastu, kinnitas ta.

Maxima Eesti kaubandusosakonna juht pakub, et see oli osalt nii lihtne ka seepärast, et järjest enam mõistetakse ühiskonnas laiemalt keskkonnahoiu tähtsust ning seeläbi näevad ka Maxima töötajad, kuidas oma igapäevatööd tehes panustavad nad millessegi märksa suuremasse. „Loomulikult on protsessid töötajate jaoks uudsed, seega peame neid endiselt toetama ja tuletama meelde, kuidas erinevaid jäätmeid õigesti sorteerida,“ tõdes Gegelyte.

Eesti Pakendiringluse juhatuse esimehe Alder Harkmanni sõnul on tal siiras rõõm näha, kuidas need muudatused on viimastel kuudel Maximas sisse viidud ja õiges suunas toimetatakse. „Kõik on ikka inimestes kinni,“ märkis ta.

Maxima on Baltikumi suurim jaekaubandusettevõte. Ettevõte tegutseb Eestis 2001. aastast, olles tänaseks üks suuremaid siinseid tööandjaid ja maksumaksjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles