Uuring: rongi peetakse turvaliseks ja usaldusväärseks sõiduvahendiks, kuid kriitikat pälvib ülerahvastatus

Järva Teataja
Copy
Elroni rong.
Elroni rong. Foto: Elmo Riig

Osaühingu Eesti Uuringukeskus poolt läbi viidud üle-eestilisest maineuuringust selgus, et Eesti reisirongiliiklust korraldavat Elronit hinnatakse kõrgelt, teenusega ollakse suuresti rahul, kuid vajadus uute rongide järele on siiski suur. 

“Uuringu tulemusi nähes on rõõm tõdeda, et Elroni mainet hinnatakse jätkuvalt kõrgelt – 60% eestimaalastest peab seda heaks ning 16% suisa väga heaks,” rääkis Elroni turundus- ja kommunikatsioonijuht Katrin Kulderknup.

Kõrgelt hinnati muuhulgas mugavust, head teenindust, rongide kiirust ja sõidugraafikute täitmise täpsust, rongide puhtust ja mugavat piletisüsteemi. Kulderknup lisas, et uuring andis veel kinnitust, et võrreldes teiste transpordivahenditega omistatakse Elronile enam keskkonnasõbralikkust ning suurema pagasi transportimise võimalust.

Kriitilisema hinnanguna toodi aga uuringus välja rongide ülerahvastatust ning istekohtade puudust, mis avaldavad antud hinnangutele ja tehtavatele valikutele mõju. "Siinkohal juhime tähelepanu, et Elron teenindab igapäevaselt umbes 20 000 reisijat ning meil on üle 200 väljumise päevas. Tippaegadel on nõudlus rongiliikluse järele suurem ning kindlasti planeerime populaarsematele väljumistele pikemad koosseisud," ütles Katrin Kulderknup.

Sel suvel kiitis valitsus heaks täiendava kümne rongi tellimise. Elroni rongipark saab järgmise viie aasta jooksul olulise täienduse kasvades üle 40%, mis avardab oluliselt võimalusi reisijate paremaks teenindamiseks ja sõidugraafikute tihendamiseks.

Uuringust ilmnes, et eestimaalased on jätkuvalt autolembesed - enim kasutatav transpordivahend on siiski auto, millega liigub kuni kolm korda nädalas pea kolmandik ja vähemalt kord nädalas 16% elanikest.

“Enim levinud rongiga mitte sõitmise põhjustena toodi välja kodu lähedase rongiliikluse ning rongiga liikumiseks vajaliku impulsi puudumist. Küll aga paneks inimesi rongiga liiklema asjaolu, kui kodulähedasi rongipeatusi oleks rohkem, kuuendik vastajatest liikleks rongiga rohkem vastava vajaduse tekkel ning lisaks mainiti ka tihedamat graafikut ning kindla isekoha olemasolu,” selgitas Kulderknup uuringu tulemusi ning täiendas, et ka praegu on võimalik tagada endale kindel istekoht, soetades reisile 1. klassi rongipilet.

Elroni kommunikatsioonijuht tuletas meelde, et rongiga liiklemine on üks kõige turvalisematest ja keskkonnasõbralikematest transpordivahenditest Eestis ning võrreldes muu ühistranspordiga ka kõige täpsem sõidugraafikutest kinnipidamisel.

AS Eesti Liinirongid (Elron) koostöös OÜ Eesti Uuringukeskusega viis läbi üle-eestilise maineuuringu, mille eesmärgiks oli välja selgitada ühistranspordi eelistatavus ja tarbijate hinnangud. Uuring viidi läbi ajavahemikul 14.septembrist 1. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles