Ott Tänak tõi maailma täpseimale ralliennustajale kastanid tulest välja

Riina Seirest sai rallimaailmas legend, sest ta võitis ülekaalukalt WRC Fantasy ülemaailmse ennustusvõistluse. Foto: Dmitri Kotjuh
Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
  • Ralliennustamises pole loogika ja tedmistega midagi pistmist
  • Esimeseks tõusmine lisas ennustajale pinget
  • Ott Tänakule lihtsalt peab panustama

Eesti tipprallisõitja Ott Tänak tõenäoliselt ei tea, et Järva-Jaani amatöörralliennustaja Riina Seire uskus temasse WRC Jaapani etapil sedavõrd, et teenis just Tänakule ennustatud teise koha eest ennustusplatvormil WRC Fantasy korralikud punktid, säilitas liidrikoha ja võitis läbi hooaja kestnud ülemaailmse ennustus­võistluse.

Tulihingelised rallifännid, kes hasartselt ennustustes osalevad ja püüavad autoralli-maailmameistrivõistluste etappide võitjaid iga hinna eest ette aimata, pööritaks tõenäoliselt silmi, kuuldes, et seesama Riina Seire ei käi ühelgi rallil ning ennustab pigem kõhutunde ja isikliku sümpaatia kui ralli­teadmiste pealt. «Eks see ennustamine olegi üks õnne asi. Rallispordis veel eriti,» sõnas ta.

Veel mõni aasta tagasi ei saanud Riina Seire üldse aru, miks inimesed raiskavad terveid nädalavahetusi ralli jälgimisele. «Pidevalt ollakse ninapidi telefonis või siis teleri ees. Mind ei huvitanud see üldse, kuigi abikaasa Priit Seire ning pojad Jan ja Oliver on kõik autoralli suured fännid ning selle sees,» lausus ta muigelsui.

Riina suhtumist muutis Ott Tänakust vändatud tõsielufilm. «Mäletan, et tellisime Tänaku filmi vaatamiseks, kuid ma polnud isegi kindel, kas viitsin selle aja hakkama panna. Ju polnud parasjagu midagi pakilist teha. Igal juhul ära ma selle filmi vaatasin ja see meeldis mulle väga. Siis käiski peas klõps ära ja tekkis ralli vastu eriline huvi,» meenutas ta.

Pärast seda luges Riina internetist lugusid rallisõitjate ja ralli kohta erilise innuga. «Tahtsin kõigi WRC staaride kohta rohkem teada: kes nad on, kus meeskondades sõidavad, kus elavad, mis on nende tugevused, mis nõrkused ja kõike, kõike muud,» ütles ta õhinal.

Kui 2021. aastal algatasid BTR Racingu klubi rallihuvilised oma Facebooki grupis väikese WRC ralliennustuse, oli Riina hakkamist täis, et arvamistega õnne proovida. «Seal oli selline väike entusiastide punt koos ja hooaja lõpuks olin oma arvamistega viiendal kohal. Nii et algaja kohta ei läinudki kõige halvemini,» lausus ta.

Kui 2022. aasta rallihooaja algul reklaamiti välja võimalus proovida õnne tasuta ülemaailmsel ennustusplatvormil WRC Fantasy, kolis suurem osa Eesti rallifänne sinna pakkumisi tegema. Nii ka Riina ja kogu BTR Racingu fänniseltskond.

WRC Fantasy platvormil pidi iga kord enne rallit ennustama esiviisiku ja kolm punktikatse parimat. Kõige rohkem oli ühe ralliga võimalik teenida 90 punkti: 80 täppi pandud esiviisiku ja 10 punktikatse parimate äraarvamise eest. Kui isegi kõik alati päris täppi ei läinud, sai lohutuspunkte selle eest, kui ühe kohaga oli eksitud, ning ka siis, kui pakutud sõitja figureeris vaatamata kohale esiviisikus. Sama lohutuspunktide süsteem oli ka punktikatse ennustamisel.

Riina ütles, et ega ta esiotsa võrrelnudki oma tulemusi teistega, rõõmustas lihtsalt, kui midagi täppi läks. «Ma ei pea ennast kaugeltki rallieksperdiks. Viin ennast enne igat rallit küll teemaga kurssi, lugedes selle maa eripäradest, sõitjate vormist ja kogemustest, kuid see määrab vähe. Rallispordis võib juhtuda kõike,» selgitas ta.

Kõige põnevam ongi Riina meelest see, et eeldatavad favoriidid võivad suvalisel hetkel eksida või tehnikaga võib midagi juhtuda ning kõik ongi pea peale pööratud. «Siis mõtled, et loogika ja teadmistega pole sel ju midagi pistmist, vaja läheb põhiliselt ikka õnne,» lausus ta.

Kõige rohkem õnne oli Riina Seirel WRC Fantasyga suvel Eestis peetud etapil. 90 võimalikust punktist teenis ta 75. Täpselt ennustas ta neli esimest kohta ja punktikatse võitja. Pärast rallit hakkasid tuttavad talle kirjutama ja märku andma, et ta on tõusnud ülemaailmse ennustusplatvormi paremusjärjestuses seitsmendale kohale. «See oli kõva sõna!» sõnas ta uhkelt.

Olgu öeldud, et võrdlemisi täpne ennustus kergitas Riinat suisa 62 kohta ülespoole ehk siis enne Eesti etappi oli ta 69. kohal.

Pärast seda tuli Riinal väike hasart sisse ja ta kaalus igat nime ennustusse panekul hoolega. Järgmised suuremad punktid, mis teda edetabelis kergitasid, korjas ta Uus-Meremaa rallilt. Sealt läks kirja 58,5 punkti. Järgmine ralli Hispaanias oli veel edukam, sealt teenis ta 69 punkti. «Nii juhtuski, et pärast Hispaania rallit, mis oli sarja eelviimane etapp, tõusin liidriks. See pani viimaseks etapiks juba tõeliselt pinge peale,» ütles ta.

Riina selgitas, et enda meelest käis tal tihe rebimine Kristiina Rüütliga, kes jäi temast Hispaania ralli järel maha vaid 10,5 punktiga. «Jaapani ralli tulemusi ennustada oli väga raske. Esiteks pole seal ligi kümme aastat rallit sõidetud, teiseks oli eelsõitudest kuulda, et olud on etteaimamatult rasked, ja kolmandaks oli keeruline välja mõelda, millise isikliku agendaga sõitjad rajale lähevad,» selgitas ta.

Ärevus oli sedavõrd suur, et Jaapani rallil muutis Riina viimasel hetkel oma esialgset ennustust. «Ma ei tea, miks, aga olin algul pannud Ott Tänaku neljandaks, Kalle Rovanperä kolmandaks, Sebastian Ogieri esimeseks ja Thierry Neuville’i teiseks. Pärast esimese õhtu Miki-Hiire katset hakkas mul häbi, et Tänaku nii taha panin, ja uskusin, et ta läheb veel viimast korda end Hyundai roolis näitama. Nii vahetasingi Tänaku koha Neuville’iga ära ja tõstsin ta teiseks,» lausus ta.

Just Tänaku koha täpse ennustamise eest teenis Riina täistabamuse ehk 18 punkti. Elfyn Evansi viies koht lisas sellele 10 punkti ja lohutuspunkte tuli ka esiviisikusse paigutatud Ogieri ja Neuville’i eest ning mõni täppipanek punktikatselt. Kokku lisas Jaapani ralli Riina kontole 42 punkti. Sellest piisas, et saada 531,5 punkti ja võita ülemaailmne ennustusvõistlus. Viimase etapiga neli kohta tõusnud Kaido Kukke (508,5) võitis Riina koguni 23 punktiga, Kristiina Rüütli jäi 501,5 punktiga kolmandaks.

«Põhimõtteliselt tõi Ott Tänak mulle kastanid tulest välja,» sõnas ta. Kuigi kui hoolega arvutada, oleks Riina tulnud esimeseks ka oma esialgse versiooniga, kuid Tänaku ilus sõit kindlustas koha pika puuga.

Riina märkis, et oma loogikaga pannuks ta Jaapani rallil esiviisikusse ka kodustel teedel sõitnud Takamoto Katsuta, kuid kuulas seekord abikaasa Priitu, kes arvas, et jaapanlasest pole midagi oodata. «Tegelikult tuli ta kolmandaks ja mul oleks õigus olnud,» lisas­ ta.

Tavaliselt Riina Priitu ega teisi nõuandjaid eriti ei kuula ja teeb ennustusi oma äranägemist mööda. «Minu vaieldamatult suurim poolehoid kuulub Sebastian Ogierile ja kahtlemata elan alati kaasa ka minule rallimaailma ukse paotanud Ott Tänakule,» lausus­ ta. Neid kahte näeks ta alati rõõmuga esiviisikus.

WRC Fantasy ennustusvõistluse võitmise üle on Riina Seirel väga hea meel. Kuna platvorm on tasuta, siis ei kaasne võiduga suurt auhinnaraha ega uhkeid auhindu. «Platvormi Eesti-poolne haldaja võttis minuga ühendust ja pidi saatma mälestuseks WRC fänni pusa,» märkis ta.

BTR Racingu rallimeeskond, kellega koos Riin Seire ennustamist alustas, kinkis talle suure võidukarika, mis ei lase saavutatut ära unustada. «Olin ise ka üllatunud, et see kõik nii hästi lõppes,» lausus ta. «Nüüd seisab mul järgmisel hooajal ees vastutusrikas tiitli kaitsmine, aga olen enam kui kindel, et ega mul siis enam nii hästi lähe. Või mine tea.»

Ennustusvõistluses osales üle 1200 inimese. Seda, et eestlased on rallirahvas, näitas ka seik, et esimene välismaalane asetus alles kümnendale kohale. Kõik tipus olijad olidki eestlased, kes tunnevad rallimaailma sedavõrd hästi, et oskasid tulemusi küllaltki täpselt ette aimata.

Riina abikaasa Priit Seire ütles, et tema oli edetabelis oma tulemusega alles 896. kohal. «Teeb ikka kadedaks küll. Ma peaks ju autorallist rohkem teadma ja olen käinud paljudel etappidel kohapeal kaasa elamas, aga ikka panen mööda,» ütles ta naerdes. «Ju siis on Riinal hea vaist ja rohkem õnne.»

Riina lisas, et tema rallidel kunagi kaasas ei käi. «Mulle meeldib televiisorist vaadata ja kuulata. Sealt saab palju parema ülevaate, pealegi on mul vabadus siis samal ajal millegi muuga tegeleda,» põhjendas ta. Kaasahaaravaks peab Riina ka TV6 rallistuudio kommentaatorite lustakaid jutte, mis alati rallipäevi saadavad.

Kõigile rallifännidele soovitab Riina Seire soojalt järgmisel hooajal WRC Fantasy ennustusvõistluses osaleda. «See ei maksa midagi, kuid pakub palju põnevust ja mängulusti. Kuna ennustamine ei käi raha peale, siis ei saa seda otseselt hasartmänguks pidada. Pigem on see tore meelelahutus,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles