Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Eesti tipprallisõitja Ott Tänak tõenäoliselt ei tea, et Järva-Jaani amatöörralliennustaja Riina Seire uskus temasse WRC Jaapani etapil sedavõrd, et teenis just Tänakule ennustatud teise koha eest ennustusplatvormil WRC Fantasy korralikud punktid, säilitas liidrikoha ja võitis läbi hooaja kestnud ülemaailmse ennustus­võistluse. Tulihingelised rallifännid, kes hasartselt ennustustes osalevad ja püüavad autoralli-maailmameistrivõistluste etappide võitjaid iga hinna eest ette aimata, pööritaks tõenäoliselt silmi, kuuldes, et seesama Riina Seire ei käi ühelgi rallil ning ennustab pigem kõhutunde ja isikliku sümpaatia kui ralli­teadmiste pealt. «Eks see ennustamine olegi üks õnne asi. Rallispordis veel eriti,» sõnas ta.

* Viimased kaks aastat on vajutanud kultuurielule omamoodi pitseri ning kultuurikeskuste ja rahvamajade ürituste kalendrid on olnud koroonakriisi tõttu hõredamad. Sel põhjusel pole rahvas saanud lustida ka jõulu- ja aastavahetus­pidudel, mis on kas olnud piirangutega või hoopis ära jäänud. Tänavu võib pidurõivad kapist välja otsida ja tantsukingad läikima lüüa, sest aastavahetuspeod ootavad­. Koeru kultuurimaja saatis teabe aastavahetuspeo kohta välja eelmise nädala teises pooles. «Meil on maja täis!» ütles kultuurimaja juht Eva Linno juba sel teisipäeval. See tähendab, et piletid on välja müüdud ja 30. detsembril löövad peol tantsu need, kes küllaltki kiiresti reageerida jõudsid.

* Kell on saamas seitse. On harras teise jõulupüha õhtu. Korteri köögis on mees ja naine. Mees võtab tülitsemise käigus käärid ja lõikab naise tahte vastaselt tema kukla piirkonnast juukseid. Protesti peale «Mis sa teed, jäta järele!» haarab Teet tabureti ja lööb ühe korra vastu naise pead. Naine kukub põrandale, mees võtab kööginoa ja lööb sellega vastu naise õlga. Lööb nii, et naise seljas olev pluus puruneb ja tal pole teha muud, kui haarata enesekaitseks käega kinni noa vahedast terast. Võiks ju eeldada, et kui kellegi jõulud mööduvad taburetiga peksa saades ja noarünnakut tõrjudes, nagu eespool kirjeldatud avalikest kohtulahenditest pärit juhtumi puhul, siis on see midagi erakordset. Kahjuks nii ei ole. Peresid, kus tülid kasvavad vaimseks või füüsiliseks vägivallaks, elab Järvamaal omajagu. Ainuüksi novembri keskpaiga seisuga on maakonnas registreeritud 183 lähisuhtes esineva vägivalla juhtumit. Sama põhjusega väljakutseid on olnud 146 ja 31 korral on algatatud kriminaalmenetlus.

* Paide linnavalitsus kaalub Sargvere raamatukogu sulgemist kohalikus teeninduskeskuses ja teenuse asendamist Järva valla raamatukogubussiga Krõõt. Teeninduskeskus, mida rahvas tunneb ka kui külamaja, on kavas anda rendile. Selleks on tulemas avalik konkurss.

* 24. veebruaril algas Ukrainas sõda, mille lõppu ei oska keegi ennustada. Vaenuaja tagajärjel on tuhanded ukrainlased otsinud peavarju teistest riikidest. Uue eluaseme otsinguga Eestis algas ka Oksana Jefimenko, tema tütre Irina Stepanova ja nende kassi Njuša teekond. Nüüd on mõlemad leidnud endale korteri Türil ja töö­koha Paides. Nad saavad küll Eestis hästi hakkama, kuid nende mõtted on iga päev kodukoha Ukraina küljes. Päeval, mil sõda algas, olid ema ja tütar teel haiglasse, sest Oksana ema vajas ravi. «Alguses ei saanud me midagi aru, kuid vend saatis mulle sõnumi, kas ma tean, et sõda on alanud. Kui jõudsime Kramatorski linna, kus oli haigla, siis oli juba kuulda, et lennujaama pommitatakse,» meenutas Oksana. Nende puhul jäi sõda esialgu tagaplaanile, sest ema ja vanaema vajas haiglaravi ja lähedaste tuge. Kahjuks lahkus Oksana ema 22. märtsil ja sõja eest pääsemine oli nüüd neil esikohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles