Uued riigigümnaasiumid avavad uksed juba järgmisel aastal

Järva Teataja
Copy
Tahvel, klass, klassiruum

Foto Arvo Meeks/Valgamaalane FOTO: Arvo Meeks
Tahvel, klass, klassiruum Foto Arvo Meeks/Valgamaalane FOTO: Arvo Meeks Foto: Arvo Meeks

2023. aasta sügisel alustavad Tallinnas tööd kolm uut kooli: Pelgulinna, Mustamäe ja Tõnismäe riigigümnaasiumid. Narvas avavad uksed Narva Eesti Riigigümnaasium ja Narva Gümnaasium. Õppehoonete ehitustööd käivad ja peagi hakkavad koolid õpetajaid värbama.

Haridus- ja Teadusministeeriumi riigikoolide pidamise valdkonna juhi Raivo Trummali sõnul on riigigümnaasiumide rajamise teekond jõudnud kahe võtmetähtsusega linnani. “Tallinna koolide asutamisega leevendame õppekohtade nappust pealinnas ning Narvas arendame korraga kahte riigigümnaasiumi, mille õppe alustamisega toimuvad muutused nii koolivõrgus kui ka eestikeelsele õppele üleminekul.”

2023. aasta sügisel avatakse Tallinnas kolm uut gümnaasiumi. Tallinna Mustamäe Riigigümnaasium pakub koostöös piirkonna kõrgkoolide, kutsekoolide ja koostööpartneritega tulevastele õpilastele rohkelt valikuvõimalusi. Tallinna Pelgulinna Riigigümnaasiumi õppekava fookuses on suure mõjuga ühiskondlikud väljakutsed, eelkõige keskkonna ja demokraatia jätkusuutlikkus. Tallinna Tõnismäe Riigigümnaasium keskendub ümbritsevat linnaruumi võimalikult hästi ära kasutades õpilaste eneseväljenduse arendamisele, toetades ühtviisi nii loodusteaduslikku mõtlemist kui kultuurilise maailmapildi kujundamist.

Igas koolis hakkab õppima ligi tuhat 10.-12. klassi õpilast ning kolm gümnaasiumi töötavad tihedas koostöös ühiste pedagoogiliste sihtide, õppekava raami ning valikmoodulite ja -ainete programmiga. Tallinna riigigümnaasiumid alustavad õpilaste vastuvõtuga tuleva aasta märtsis.

2023. aasta sügisel alustab Narvas kaks gümnaasiumi: Narva Eesti Riigigümnaasium ja Narva Gümnaasium, kus saab kokku õppida ligi 800 õpilast. Koostöö teiste piirkondade riigigümnaasiumide, kohalike organisatsioonide ja ettevõtjatega avardab noorte maailmapilti ning rikastab oluliselt Narva õpilaste valikuvõimalusi.

Kõigi viie riigigümnaasiumi juhid alustavad peagi õpetajate värbamist. Narva Gümnaasiumi direktor Teivi Gabrieli ja Narva Eesti Riigigümnaasiumi direktor Irene Käosaare sõnul on Narva õpetajate konkursid ettevalmistusfaasis ning sellega tullakse välja detsembris. Sarnaselt kavandavad Tallinna koolijuhid Raino Liblik Mustamäe, Alo Savi Tõnismäe ja Indrek Lillemägi Pelgulinna riigigümnaasiumitest. Koolijuhid on värbamise eel lootusrikkad ning julgustavad kandideerima ka neid tegusaid inimesi, kes soovivad teha karjääripöörde ja asuda või naasta õpetajaametisse.

Riigigümnaasiumitele ehitatakse uued, nüüdisaegse lahendusega õppehooned, mis võimaldab koolidel pakkuda parimaid võimalusi õppijale ja õpetaja tööd toetavaks töökeskkonnaks. Koolihoonete ehitustöid rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist ja riigieelarvest.

Aastal 2023 tegutseb Eestis 26 riigigümnaasiumi, sh igas maakonnas vähemalt üks. Riik loob seega ligi 12000 gümnaasiumi õppekohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles