Jõuavad ringlusse Ukrainale pühendatud 2eurosed mündid

Järva Teataja
Copy
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Joosep Pank

Eesti Pank pankade ja jaekaubanduse kaudu ringlusse kaks miljonit erikujundusega 2eurost münti, mis on pühendatud Ukrainale ja vabadusele. Münti saab soetada ka heategevuslikul eesmärgil meenetoote ehk mündikaardina, mille müügitulu annetatakse Ukraina vabadusvõitluse toetamiseks.

„Sellest nädalast hakkab Ukrainale pühendatud 2eurone münt jõudma poodide kaudu inimeste kätte Eestis, aga ka mujal Euroopas. See münt tuletab meelde, et vabadus on ülim väärtus, millel on väga kõrge hind. Ukraina kaitseb tänases sõjas oma inimeste elu hinnaga kogu euroopaliku kultuuriruumi ühiseid väärtusi ning meie ülesanne on neid selles jätkuvalt toetada,“ rääkis Eesti Panga president Madis Müller. Ta lisas, et Eesti Pank otsustas Ukrainale ja vabadusele pühendatud 2eurosed kiirkorras sel aastal vermida eelkõige seetõttu, et toetada omalt poolt rahaliselt Ukraina keskpanka, et nemad omakorda saaksid abi suunata just sinna, kus seda kõige enam vaja. „Oleme tänulikud kõigile inimestele, kes on suvel müügile tulnud mündikaardi ostuga juba oma panuse andnud. Toetajaid on olnud üle maailma ja esimene, 350 000 euro suurune annetus ka tehtud. Sellele tuleb kindlasti lisa, sest heategevuslik müük kestab,“ lisas Müller.

Juulis pani Eesti Pank müügile 40 000 heategevuslikku mündikaarti, mis sisaldavad BU (Brilliant Uncirculated) kvaliteedis 2eurost münti. Hetkel ootab toetusostu veel 9000 mündikaarti, mille müügitulu annetatakse Ukraina keskpangale. Mündikaardi hind on 18 eurot ja seda saab soetada Eesti Panga muuseumipoest ning Omniva e-poest. Mündikaardi on kujundanud Vladimir Taiger, kes osales nõustajana ka mündi kujunduse juures.

Ukrainale ja vabadusele pühendatud 2eurosel mündil on kiri „Slava Ukraini“ ning mündil on kujutatud õrnuse sümbolina neidu, kes omakorda kaitseb oma peos lindu. Samuti on mündil kujutatud viljapead. Mündi kujunduse autor on Harkivist pärit noor sõjapõgenik Daria Titova, kes õpib Eesti Kunstiakadeemias. Kokku lastakse ringlusse 2 000 000 münti ja need on vermitud Soome rahapajas.

Vaata fotosid mündikaardist ja mündist Eesti Panga veebilehelt.

Erikujundusega 2euroseid on võimalik vahetusrahana tagasi saada nüüd ka kaubandusest, aga soovi korral saab neid tänasest soetada üksikult või tropsidena (1 tropsis on 25 münti) Eesti Panga muuseumipoest ning Omniva e-poest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles