Kodumaine imevili, mis tõuseb au sisse igal talvel

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Sügavkülmutatud astelpajumarjad on talvisel ajal nõutud kaup, sest neis on peidus palju kasulikke vitamiine.
Sügavkülmutatud astelpajumarjad on talvisel ajal nõutud kaup, sest neis on peidus palju kasulikke vitamiine. Foto: Juta Hurt

Astelpajumarjad on üks täiuslikemaid taimsete vitamiinide allikaid. Neid on ülistavalt nimetatud lausa saja tõve leevendajaks. Olgu selle arvamisega kuidas on, kuid üks mis kindel – põhjamaises kliimas tuleb nende tarvitamine ennekõike kasuks immuunsüsteemile. See omakorda aitab sügistalvisel ajal viirushaigustele vastu panna.

Järvamaal astelpajuistandust pidav Juta Hurt ütles, et alustas selle imevilja kasvatamist kunagi ühe tuttava eeskujul, teadmata, et need marjad on kasulikud nii mitmel moel. «Astelpajumarjad on tohutu vitamiinipomm. Eelkõige just C-vitamiini poolest. Ma arvan küll, et nendega võiks vabalt asendada apteegist ostetavaid C-vitamiine,» lausus ta. «Ma ei tea, kui palju neid tableti asemel sööma peaks, aga usun, et peotäis marju peaks immuunsüsteemi turgutama küll.»

Nende 19 aasta jooksul, mil Hurt on astelpajusid kasvatanud, on ta nendega päris tuttavaks saanud. «Sellest põõsast annab peaaegu kõik ära kasutada. Suvisel ajal saab isegi lehtedest vitamiinirohket teed keeta, rääkimata siis marjadest, seal sees peidus olevatest seemnetest ja juurtest,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles