Ilmaprognoos alanud nädalaks: lund tuleb juurde mitmekümne sentimeetri jagu

Järva Teataja
Copy
Tihe lumesadu.
 
Tihe lumesadu.  Foto: Elmo Riig

Riigi ilmateenistuse prognoosi kohaselt on alanud nädalal Eestisse oodata omajagu lumelisa, seda eriti just mandril. Saartel tulevad sademed alla peamiselt vihma ja lörtsina.

Ka sünoptik Kairo Kiitsak avaldas eelmise nädala lõpul sotsiaalmeedias postituse, milles avaldas, et prognoositav kogu sademete hulk selleks nädalaks varieerub mudelite lõikes väga palju. „Mis on paratamatus, aga on näha, et sademeid on omajagu oodata. Lumevaip muutub iga järgneva päevaga paksemaks. Illustreerimiseks on valitud 2 ilmamudelit ja asukohaks on Eestimaa süda. 10-20 cm on täiesti reaalne, võib-olla rohkemgi. Lumised ilmaolud panevad proovile nii autojuhtide sõiduoskuse kui ka talvise teehoolduse,” avaldas sünoptik, viidates Meteologixile (valitud ilmamudelid - ECMWF ning ICON).

Teisipäeval muutub Skandinaavia põhjatipu lähistel madalrõhkkond jõulisemaks ja selle lohk laieneb Läänemere kohale. Öösel laieneb lumesadu lääne poolt üle maa, saartel sajab ka lörtsi. Päeval lisandub mandrile lund, saartel tuleb sekka lörtsi ja vihma. Lõunakaare tuul on mõõdukas. Õhutemperatuur on öösel -1..-6, Kagu-Eestis võib paar-kolm kraadi madalamale langeda, saarte rannikul on veidi üle 0°C, päeval 0..-5, saarte rannikul kuni +1°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles