Tartu Maraton toimub – loe, millised on erinevad rajaversioonid

Järva Teataja
Copy
Eelmisel aastal toimus järjekorras 48. Tartu Maraton.
Eelmisel aastal toimus järjekorras 48. Tartu Maraton. Foto: Hendrik Osula

Käesolev talv tekitab samu küsimusi nagu igal aastal – kas ja palju lund veel tuleb ning kauaks see maha jääb. Selleks, et Tartu Maraton saaks kindlasti toimuda, on ürituse korraldajad kirja pannud erinevad talvise laulupeo toimumise versioonid. Seda, et maraton täiesti ära jääb, kartma ei pea.

Tartu Maratoni peakorraldaja Indrek Kelgu sõnul on tore tõdeda, et talv on saabunud varakult, kuid ennustada, milline saab olema talve käik tervikuna, on ikkagi pea võimatu. Küll aga on korraldajad kindlad, et olgu ilm milline tahes, maraton saab moel või teisel toimuma. „Kuna talved on Eestis heitlikud ja kunagi ei tea, millal ja kui pikaks ajaks lumi maha tuleb, peame alati mõtlema variantidele A-st kuni D-ni,“ selgitab Kelk.

Erinevad Tartu Maratoni toimumise variandid

Variant A – lund on piisavalt ja suusamaraton saab toimuda originaalrajal Otepää-Elva marsruudil.

Variant B – lund on vähe ja distantsid lühemad. Kõige tõenäolisemalt marsruudil Otepää- Palu, juhuks kui Elva pool on liiga lumevaene.

Variant C – kunstlumering Otepääl. Tagaks toimumiskindluse ja oleks üks parimaid harjutusradasid kevadeni välja erineva tasemega harrastajale. Samas keeruline teostada märkimisväärsete kulude tõttu.

Variant D – lund ei ole ja toimub jalgsimatk nagu aastal 2020, marsruudil Otepää-Kääriku. Kõige mustem stsenaarium.

Kõik need plaanid on moel või teisel ka varasemalt kasutuses olnud, kuid kõige rohkem tekitab korraldajatele muret kunstlume tootmine. Viimati toimus maraton kunstlumeringil 2017. aastal, mil suusatati Tehvandi 6 km pikkusel ringil. Kelgu sõnul on Tehvandi suusastaadion ja rasked võistlusrajad iseenesest üks esimesi kohti, kuhu kunstlund tootma hakatakse, kuid harrastajatele suunatud suusamaratoni ei saa korraldada ringil, mis on mõeldud profisportlastele võistlemiseks.

Kunstlume tootmine käib üle jõu

Seega on Kelgu sõnul võtmetähtsusega kunstlume tootmine Tartu Maratoni raja esimese 1,5 km peale, kus on suhteliselt lauge maa ning jõukohane ja nauditav rada. „Kahjuks pole sellele rajale lume tootmine Tehvandi keskuse prioriteetide seas ja Tartu Maratonil üksinda ei ole selliste avalike rajatiste tegemiseks raha ega tehnilist võimekust,“ selgitab ta.

Kelgu hinnangul oleks parim lahendus Eesti harrastussuusatamise jätkusuutlikkuse tagamiseks ühe oluliseima raja tegemiseks rahastuse leidmine kolme osapoole koostöös: kohalik omavalitsus, riik ja Tartu Maraton. „Sellisel juhul saaksime pakkuda igasuguse tasemega suusasõpradele nauditavat 6-7 km pikkust kunstlumega kaetud ning valgustatud suusarada detsembrist aprillini ja see annaks ka lisagarantii Tartu Maratoni toimumiseks kunstlumeringil olukorras, kus looduslikud lumeolud on liiga kehvad. Lisaks oleks see oluliseks turismimagnetiks Otepää piirkonnale talvise (sise)turismiatraktsioonina,“ tõdeb ta.

„Kahjuks ei ole me sellise koostööni seni jõudnud ja mõnel varasemal aastal, kui oleme selle raja suutnud valmis teha, on see toimunud ikkagi ainult tänu Tartu Maratoni ja Tehvandi keskuse nappidele ressurssidele. Ja me ei räägi siin miljonitest, vaid isegi tänaste energiahindade juures 30-40 000 eurost. Aga vähemalt täna Tartu Maratonil neid ressursse enam ei ole,“ nendib Kelk.

Peakorraldaja sõnul on jalgsimatk kõikidest variantidest küll viimasel kohal ning läheb käiku alles siis, kui lootus lumel mõistlikku suusasõitu teha on täiesti kadunud. „Kui on ikkagi näha, et lund ei ole ja ei tule ning ise lund toota ei ole saanud kas rahapuuduse või sooja ilma tõttu, korraldame matka sarnaselt 2020. aastale. Siis osales üle 1000 inimese ja tagasiside oli tegelikult ikka ülivõrdes positiivne,“ meenutab Kelk.

Lisaks eelmainitud variantidele jääb võimalus osaleda Tartu Maratonil 16. jaanuarist 16. märtsini virtuaalselt. Kaugosalusega maratonil saab osaleda soovi korral ka rattaga sõites, joostes/kõndides või rullsuuskadel.

49. Tartu Maraton toimub 19. veebruaril ja kavas on 63 ja 31 km pikkused distantsid. Päev varem toimuvad lastesõidud Tähtvere spordipargis. Nädal varem saavad osalejad end proovile panna Avatud Raja ja Teatemaratoni sõitudel. (JT)

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles