Jutuvestja kasutas Kirna mõisa maagiat

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Jutuvestja Polina Tšerkassova.
Jutuvestja Polina Tšerkassova. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Jutuvestja, multi-instrumentalist ja nelja audioraamatu autor Polina Tšerkassova avaldas videomuinasjuttude kogumiku "Kodukootud muinaslood". Üks muinasjutt oli filmitud Järvamaal Kirna mõisas. Seal rääkis Polina ungari folkloorist inspireeritud loo kaunitarist nimega Viräg, kes aitas ja kaitses oma maa inimesi õelatest sissetungijatest.

"Kodukootud muinaslood" on Polina Tšerkassova suusõnalises žanris kirjanduslik autorilooming ja rahvalugude ümberjutustused, mida täiendavad tema enda kirjutatud muusika rahvapillidele ja kaunis Eestimaa loodus. Selle kogumiku eesmärk on otsida seoseid kirjandusliku keele, kujutlusvõime, maastiku ja muusika vahel.

Kogumiku idee on kantud soovist viljeleda jutuvestmise traditsiooni Eestis kui suusõnalist kunsti ja kirjanduse kõige vanemat žanri. Videomuinasjuttude kogumik ühendab endas kirjanduslikku keelt, jutuvestmise žanri eripära, eesti looduse sümbolismi, kontekstikohast muusikat ja sügava sisuga rahvajuttude ümberjutustusi ja kirjanduslikku autoriloomingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles