Päästeamet soovitab: lumemaru eel soeta kodune kriisivaru ja hoidu tormis liiklemisest

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Mida koju varuda? Pildil on soovituslik tagavara võimaliku kriisi puhuks.
Mida koju varuda? Pildil on soovituslik tagavara võimaliku kriisi puhuks. Foto: Päästeamet

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt muutuvad ilmaolud öösel ja homme päeval väga keeruliseks, tihe lumesadu levib üle terve Eesti ning tuuleiile prognoositakse kuni 26 m/s. Seetõttu soovitab Päästeamet homme autoga liiklema minna vaid äärmisel vajadusel.

Päästeameti vastutava ametnik Leho Lemsalu hoiatas, et hommikul saavad inimesed veel võib-olla tööle, aga õhtul koju enam ei pruugi saada, eriti kui tegu on kõrvalteedega. "Tihe lumesadu levib üle Eesti ja arvestades, et tuul muudab ilma lõikavalt külmaks, võib autoga lumme kinnijäämine kujutada endast tõsist ohtu elule ja tervisele. Rääkimata sellest, et kasvab oht liiklusõnnetusteks,“ lausus ta

Lumerohkus ja tuuleiilid tähendavad ka seda, et oodata võib elektrikatkestusi – puude oksad muutuvad raskemaks ning puid võib langeda elektriliinidele. Elektri taastumine võib aga katkestuste rohkuse ja teeolude tõttu kauem aega võtta. Seetõttu soovitab Päästeamet vaadata üle kodused toidu- ja joogivarud, laadida telefonid ja akupangad ning tankida auto.

„Mida rohkem igaüks ise enda heaks ära teeb, seda paremini selle tormiga toime tuleme. Õues liikudes panna soojad riided selga ja jalatsid jalga. Autosse soetada väike labidas ja pukseerimisköis, et kui ikkagi on vaja sõitma minna, siis väiksemast kuhjast saaks ise välja. Mida hullemad on olud, seda kauem võtab ka aitajatel aega hädalisteni jõudmine, seetõttu tasub end ise aidata nii palju kui võimalik,“ rääkis Lemsalu.

Loetelu kodustest varudest leiab veebilehelt olevalmis.ee ning mobiilirakendusest „Ole valmis!“. Mõlemast leiab ka käitumisjuhised erinevateks kriisiolukordadeks ning mobiilirakendust saab kasutada ka internetiühenduseta. Mobiilirakenduse MARU kaudu saab teatada elektrikatkestustest ning infot nende lahendamisest.

Ohu korral elule ja tervisele tuleb helistada hädaabinumbrile 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles