Piimatööstus saab Baltimaade võimsaima jahutussüsteemi

BNS
Copy
Epiim Jaanus Murakas
Epiim Jaanus Murakas Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Põhja-Euroopa rohelise energia ettevõte Gren jätkab oma kasvustrateegia teostamist tööstuslike energialahenduste suunal ning rajab E-Piima Paide tehasele ühe Baltimaade suurima tööstusliku jahutussüsteemi, mille installeeritud võimsus on kokku ligi 6000 kilovatti.

Suurtehase jahutussüsteemis hakkavad jahutust tootma kõrge efektiivsusega seadmed, mis külmaainena kasutavad ammoniaaki. Ammoniaak on väga energiatõhus ning minimaalse keskkonnamõjuga aine, mille globaalse soojenemise potentsiaali loetakse nulliks. Jahutusenergia tootmisel tekkiv jääksoojus kasutatakse maksimaalselt ära, näiteks suunatakse see tehasehoone küttesüsteemi, mis vähendab oluliselt primaarkütuste tarbimist, teatas Gren.

"E-Piima Paide tehase rajamise eesmärk on luua kliimaneutraalne ja parimal kaasaegsel tehnoloogial põhinev automatiseeritud piimatööstus, mille toorpiima töötlemismaht on kuni 1150 tonni päevas, ning edendada sellega E-Piima kui ka kogu Eesti piimatööstuse konkurentsivõimet. Greni tööstustele suunatud energiateenuse täislahendus võimaldab meil vähendada tehase rajamise ning opereerimisega seotud riske ning laseb meil keskenduda oma põhitegevusele," ütles E-Piima Paide tehase juht Randel Veerits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles