Lugeja küsib: kas võin nõuda hoopis 27. ja 28. detsembril vaba päeva, sest pühad satuvad nädalavahetusele?

Järva Teataja
Copy
Jõuluõhtu Jumalateenistus Kambja kirikus.
Jõuluõhtu Jumalateenistus Kambja kirikus. Foto: Margus Ansu

Lugeja küsib: Kas ma võin 24. ja 25. detsembri asemel nõuda 27. ja 28. detsembril vaba päeva, sest jõululaupäev ja esimene püha satuvad nädalavahetusele?

Vastab Piia Paula Tarvis, Tööinspektsiooni nõustamisjurist:

Kuigi teemal, et nädalavahetusele langeva riigipüha eest võiks anda järgneva töönädala alguses vaba päeva, on arutatud juba aastaid kui mitte aastakümneid, siis ei ole selles osas mingit muutust toimunud.

Eestis on 12 rahvus- ja riigipüha, millest kaks, ehk ülestõusmis- ja nelipühade 1. pühad, on alati pühapäeval. Niisamuti on suur reede alati samal päeval ehk reedel. Teised pühad on aga kindlal kuupäeval ja seega iga aasta erineval nädalapäeval. Tänavu on tervelt viis püha langenud nädalavahetusele, mis paraku ei tähenda, et nende võrra saaks vabu päevi lisaks. Vaba aja andmise eesmärk on anda inimestele võimalus pühi tähistada. Kui püha langeb aga puhkepäevale, pole täiendavat vaba aega tarvis, kuna võimalus tähistamiseks on juba olemas. Seega ei ole töötajal õigust nõuda täiendavaid vabu päevi.

Ka tuleval aastal on neli kuupäevalist riigipüha nädalavahetusel­­ - uusaasta, jaanipäev, taasiseseisvumispäev ja jõululaupäev.

Riigipühal töötatud tundide eest tuleb töötajale maksta kahekordset töötasu sõltumata sellest, kas talle makstakse töötasu kuu- või tunnitasuna, töötab tavapärase või summeeritud tööajaarvestuse alusel. Kui töötaja vahetus algab tavalisel tööpäeval ja lõpeb riigipühal, tuleb hüvitada riigipühal tehtavad tunnid. Ülejäänud sama vahetuse töötunnid, mis langevad riigipühale eelnevale või järgnevale päevale, tasustatakse tavalises korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles