Rae volikogu opositsioon esitas endise Paide meeri vastu umbusaldusavalduse

BNS
Copy
Rae vallavolikogu esimees Tõnis Kõiv.
Rae vallavolikogu esimees Tõnis Kõiv. Foto: Eero Vabamägi

Rae vallavolikogu opositsioon esitas teisipäeva õhtul reformierakondlasest volikogu esimehele Tõnis Kõivule umbusaldusavalduse.

Umbusaldusavalduse allkirjastasid EKRE, Isamaa, Eesti 200 ja SDE liikmetest volikogu opositioon. Umbusaldusavalduse hääletamine toimub tõenäoliselt järgmisel volikogu istungil uuel aastal.

Umbusalduse avaldajad on seisukohal, et volikogu esimees Tõnis Kõiv ei juhtinud 15. novembri istungil volikogu tööd Rae valla põhimääruses sätestatud korras.

Volikogu 15. novembri istungi teiseks päevakorra punktiks oli Rae valla aastate 2023- 2026 eelarvestrateegia kinnitamine, kui selgus, et vallavalitsuse poolt oli eelnõusse tehtud muudatus jätta Suursoo tee remont, mis on teatavasti koolibussitee, eelarvestrateegiast välja.

Avalduse kohaselt ei saanud volikogu liikmed muudatusettepaneku tegijalt ehk vallavalitsuse esindajalt mitte ühtegi sisulist vastust põhjuste kohta, miks kõnealune investeering ei ole mitte üksnes edasi lükatud järgmistesse perioodidesse, vaid on üldse eemaldatud valla aastate 2023-2026 eelarvestrateegia vaatest.

Tulenevalt volikogu istungi protokollist on muudatusettepaneku tegemist vallavalitsuse poolt sisustatud üksnes tõdemusega - «…poliitika on kompromisside kunst ning fraktsioon on põhjalikult arutanud ja jõudnud sellisele seisukohale, et see objekt jääb hetkel välja».

Volikogu istungi kõnelause punkti arutelul jäi allakirjutanud volikogu liikmetele arusaamine, et kõnealuse muudatusettepaneku tegemine ei olnud initsieeritud mitte vallavalitsuse poolt, vaid Rae vallavolikogu Reformierakonna fraktsiooni poolt ning muudatusettepanekut tehes täitis vallavalitsus üksnes formaalset rolli.

Opositsiooni hinnangul tähendab see otseselt seda, et Suursoo tee eelarvestrateegiast väljaarvamine ei olnud mitte vallavalitsuse enda algatus, vaid Reformierakonna fraktsiooni sisemise arutelu tulemus ehk tegemist oli Reformierakonna fraktsiooni muudatusettepanekuga, mida formaalselt esitleti vallavalitsuse ettepanekuna.

Arvestades, et Rae vallavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees ja aseesimees on ühtlasi ka Rae vallavolikogu esimees ja aseesimees ehk Tõnis Kõiv ja Mart Võrklaev, siis on allakirjutanud volikogu liikmete jaoks täiesti arusaamatu, miks kõnealust muudatusettepanekut ei esitanud fraktsioon Rae valla põhimääruses sätestatu alusel, vaid kõnealuse fraktsiooni juhid, kui ka volikogu juhid otsustasid varjata volikogu liikmete eest kõnealuse muudatusettepanku tegelikku tegijat.

Allakirjutanute hinnangul on selline teadlikult läbipaistmatu ja eksitav käitumine volikogu esimehe ja aseesimehe poolt äärmiselt murettekitav.

«Oleme seisukohal, et sellisel läbipaistmatul ja eksitaval eelnõude muutmise praktikal ei ole volikogus kohta. Eriti murelikuks teeb selle asjaolu, et sellist menetluspraktikat viljelevad Reformierakonna fraktsiooni juhid, kes on ühtlasi ka volikogu juhid. Selline teadlikult eksitav käitumine on täiesti vastuvõetamatu ning lugupidamatu kohaliku kogukonna esindajate ehk volikogu liikmete suhtes,» tõdesid allakirjutanud.

Allakirjutanud on seisukohal, et 15. novembril toimunud volikogu istungil tekkis menetluslikult õigusvastane olukord, kus volikogu esimees ei võimaldanud teadlikult muudatusettepaneku hääletamist, mille tegelikuks initsiaatoriks ei olnud formaalselt muudatusettepaneku tegijana näidatud vallavalitsus, vaid tema enda poolt juhitud Rae vallavolikogu Reformierakonna fraktsioon.

Umbusaldusavalduses märgitakse ka, et allakirjutanud ei saa antud juhul lõpuni välistada seda, et fraktsiooni esimehe ja volikogu esimehe poolt on toime pandud korruptsioonivastase seaduse § 5 lg 3 sätestatud tegu ehk mõjuvõimu kasutamine, mis seisneb vallavalitsuse survestamises fraktsiooni eest muudatusettepanekut esitama.

Rae vallavolikokku kuulub 25 liiget, neist 14 kuulub Reformierakonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles