Kaspar Eevald asub vallutama läänepoolkera kõrgeimat mäge

Järva Teataja
Copy
Foto: Pixabay

Eesti ekstreemsportlane ja mägironija Kaspar Eevald suundub aasta alguses Argentiinasse, et vallutada maailma kõrgeimat mäge väljaspool Aasiat ehk Andide kõrgeimat tippu Aconcaguat. Tegemist on peaprooviga enne Everesti.

„Plaanide kohaselt on tegemist minu strateegilise ja ettevalmistava verstapostiga enne Everesti projektiga alustamist. Aconcagua ekspeditsioonil osalemine on väga oluline samm, sest just sama koosseisu ja meeskonnaga planeerin ka Everesti ettevõtmist,“ ütles Kaspar.

Elite Expeditions ehk meeskond, kellega koos planeerib ta 2024. aastal Everesti tippu tõusta, soovib Kasparit Aconcagua ekspeditsioonil proovile panna, et mõõta Eesti alpinisti füüsilist ja vaimset võimekust ja valmisolekut ning veenduda, et ta on potentsiaalselt valmis ette võtma Everesti ekspeditsiooni.

„See on alpinismi mastaabis sõna otseses mõttes elitaarne ettevõtmine ja kõrgeim pilotaaž. Teatavasti on maailma mastaabis ilma lisahapnikuta alpiniste vaid umbes 200, kes sel viisil Everesti tippu jõudnud. Seega ambitsioon, mille suunas unistada, on suur!“ selgitas Kaspar.

Aconcagua mägi ei ole Kaspari sõnul eriliselt tehniline, ent külm ilmastik ja tugevad tuuled ning ligi 7000-meetrini ulatav kõrgus teeb selle väga suureks väljakutseks ka hästi ettevalmistunud ronijale. Näiteks õhurõhk on Aconcagua tipus üksnes 40% sellest, mis on merepinnal.

Kogu teekond tippu on distantsilt umbes 35 kilomeetrit ning kui ilm soosib, loodetakse see läbida 18-19 päevaga. „Teekonna raskeim lõik, ehk „tipupäeva rünnak“ 5970 meetrilt kuni tippu 6961 meetrile on ca 5,9 kilomeetrit pikk – sellele kulub ajaliselt ligi 10 tundi,“ lisas Kaspar. Tema sõnul on tippu tõusu kõige raskemad osad öösel alustamine ja vaimne häälestumine, sest ees ootab väga-väga pikk tõus külmades tingimustes.

„Viimased tipueelsed paar tundi on püha vaikus ja iseendaga võitlemine, et energia- ja hapnikudefitsiidis keha kivisest tõusust üles vedada. Ning kui see kõik on läbi tehtud, üle elatud, siis arvan, et järgmine väga suur üleelamine on hoopis laskumine, kus nii keha kui vaim on täiesti miinuses ja kõik toimub toore tahtejõu arvelt,“ kirjeldas Kaspar tulevase ekspeditsiooni raskemaid hetki.

Ainuüksi mägironija seljakott kaalub 15-20 kilogrammi, sest sinna peavad mahtuma suur sule-agamiskott, alusmatt ja õhkmadrats, paks ekspeditsiooni sulejope ja püksid, koorikjope ja püksid, kaasaskantav päikesepaneel, termos, mitu veepudelit, suusaprillid, kolm paari kindaid, snäkid, seljakotiapteek jms. Nii eelnebki ekspeditsioonile tõsine füüsiline ettevalmistus.

„Ekspeditsioonieelsel kuul teen trenni 4-5 nädalas. Kõige rohkem, kolm korda nädalas, teen jooksu, et hoida jalad ja võhm heas vormis. Lisaks näeb treeningkava ette nädalas kaks korda jõutreeningut, kus enamus harjutused on taaskord jalalihaste ja kere tugevdamiseks,“ kirjeldas Kaspar oma treeningkava. Kirss tordil on Kaspari sõnul tõusutrenn, mis tavaliselt kestab 1,5 tundi ning näeb ette vaheldumisi kõndimist ja jooksu 10% kaldenurgaga ning spetsiaalselt Kaspari jaoks treeneri poolt ära määratud pulsivahemikus.

Elite Expeditions Aconcagua ekspeditsiooni koosseisu kuulub ligi 20 alpinisti erinevatest riikidest üle kogu maailma. Kaspar Eevald on ainus eestlane, kes ekspeditsiooni kuulub. Tõus Aconcagua tippu algab 13. jaanuar ning lõpeb 2. Veebruaril. Kaspar Eevaldi osalemist ekspeditsioonis toetab Fenix Casino. Kaspari Aconcagua blogi saab jälgida portaalis Fenix Adventure. Sealt leiab ka Kaspari jutte eelmistest seiklustest ja vallutustest.

Kaspar Eevald on Eesti vabasukelduja ja mägironija. Kasparist on saanud esimene Eestlane, kes sukeldus hinge kinni hoides üle 100 meetri piiri, täpsemalt 101 meetri sügavusele, mis on ametlik Eesti rekord ja teine tulemus Baltikumis (võrdluseks – Radisson Blu Sky Hotel Tallinnas on 103 meetrit kõrge). Mägironijana on Kaspar vallutanud suurematest tippudest Mont Blanc’i (4810m, Prantsusmaa) ja Matterhorni (4478m, Šveitsi) tipud Euroopas ning kõrgtõusudest Põhja-Ameerika kõrgeima mäe Denali tipu Alaskal (6190m).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles