Premium liiga astub ajaloolise sammu: uuest aastast alustavad videokohtunikud

Järva Teataja
Copy
Hall peaks valmima Võrus Kooli tänaval asuva kunstmurukattega jalgpalliväljaku peale.
Hall peaks valmima Võrus Kooli tänaval asuva kunstmurukattega jalgpalliväljaku peale. Foto: Arvo Meeks

Eesti Jalgpalli Liit (EJL) teeb järjekordse suure investeeringu Premium liigasse, kus alates järgmisest hooajast on kõigil mängudel ametis videokohtunik (VAR).

EJLi presidendi Aivar Pohlaku sõnul on tegu mitmenda väga olulise sammuga Premium liiga arendamisel. „Premium liigal on tähendus nii Eesti professionaalseima ja jälgituima võistlussarjana kui ka mängijate, klubide ja kohtunike ettevalmistajana rahvusvahelisteks mängudeks. Videokohtuniku projekt puudutab mõlemat nimetatud tähendust ja muudab liiga veel atraktiivsemaks,“ ütles Pohlak.

Videokohtuniku toomist Premium liigasse valmistas EJL ette väga põhjalikult, suheldes kokku kümne erineva videokohtunike süsteemi tehnilist lahendust pakkuva ettevõttega. Eestis hakkavad videokohtunikud töötama VOGO süsteemiga, millesse kuuluvad Vokkero peakomplektid, videoserverid, videokohtuniku tööks vajalikud kuvarid ja kordustemasin. Lahendus on lihtsustatud, kuid põhiolemuselt sarnane versioon UEFA poolt EM-valikmängudel kasutava süsteemiga.

2023. aastast alates määrab EJL igale Premium liiga mängule videokohtuniku (VAR) ja abivideokohtuniku (AVAR), kes viibivad A. Le Coq Arenal spetsiaalset videokohtunike jaoks välja ehitatud keskuses. Rahvusvahelise videokohtunike juhendi järgi saavad videokohtunikud sekkuda neljas mängumomendis: väravate puhul; punase kaardi olukordades; penalti situatsioonides või kui kohtunik annab kollase või punase kaardi valele isikule. Videokohtuniku süsteem aitab parandada inimlikke eksimusi, mis võivad mõjutada tulemust ja annab panuse ausa mängu tagamisse.

Koos videokohtunike kasutusele võtmisega arenevad edasi Premium liiga otseülekanded, kuhu lisanduvad täiendavad kaamerad. Rahvusvahelise videokohtunike juhendi järgi peab kasutusel olema vähemalt neli, Premium liigas hakatakse kasutama nelja kuni seitset kaamerat.

Videokohtuniku kasutusele võtmine käib EJLi ja FIFA tihedas koostöös ning FIFA põhjaliku juhendi järgi. EJL alustab video- ja abivideokohtunike koolitamist novembris. Esimene kursus kestab neli kuud, mille jooksul toimub süsteemi katsetus Taliturniiri mängudel. Eestis on videokohtunike koolitamise õigus endistel tippkohtunikel ja praegustel UEFA kohtunike vaatlejatel Uno Tutkil ja Hannes Kaasikul, kes kaasavad FIFA spetsialiste. (JT)

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles