Vabadussõja mälestuspäevale kogunetakse üle terve Järvamaa

Järva Teataja
Copy
Foto: Ants Leppoja/Järva maavalitsus

3. jaanuar on Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev ja kell 10.30 austatakse Eesti iseseisvuse eest võidelnuid Türi kesklinna kalmistul Vabadussõja võidusamba juures algava tseremooniaga.

Tavakohaselt helistatakse kell 10.30 kirikukellasid ning tseremoonia algab minutipikkuse seisakuga, millega austatakse Eesti iseseisvuse eest võidelnuid. Kutsume üles kell 10.30 peatuma hetkeks ning meenutama neid, kes on võidelnud Eesti eest.

Eesti kaitseminister on öelnud: „Just Vabadussõja sõdurid andsid võimaluse Eesti riigi ülesehitamiseks ja arenguks nii Vabadussõja järel kui ka iseseisvuse taastamise järel. Ilma Vabadussõja võiduta ei oleks meil täna sellist Eestit."

Vabadussõda algas 28. novembril 1918, mil Punaarmee üksused ületasid Narva jõe ja sellega algas võitlus Eesti Vabariigi ja siinse rahva iseolemise eest. Vabadussõjas võitlesid noore riigi vaprad kaitsjad Nõukogude Venemaa ja Saksa Landeswehri vastu. 1919 aasta alguseks hõivasid Nõukogude vene väed märkimisväärse osa Eestist, kuid loomisel olev Eesti armee, mida toetasid Soome ja mitme teise maa vabatahtlikud, suutis vastase rünnakud peatada.

Raskes võitluses saavutati edu ja 402 päeva kestnud võitlus ülekaaluka vastasega jõudis 31. detsembril 1919 Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vaheliste läbirääkimisteni, kus sõlmiti vaherahu, mis nägi ette sõjategevuse lõpetamist Eesti ja Nõukogude Vene rindel 3. jaanuaril 1920 kell 10.30.

Eesti väed kaotasid Vabadussõjas kokku üle 6200 inimese, neist 3588 otseses lahingutegevuses.

Kuu aega hiljem kirjutati Tartus alla rahulepingule ja Vabadussõda oli lõppenud Eesti võiduga.

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva mälestushetk on teisipäeval kl 10 Paide vana rahvamaja juures. Koeru ja Järva-Jaani ausambaparkides kogunetakse mälestuspäeval aga kl 10.30ks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles