Ellex Raidla Tehinguradar 2022: tehingud toimuvad, kuid horisont on udune

Järva Teataja
Copy
Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?
Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg? Foto: Shutterstock

Vastupidiselt kartustele, ei osutunud 2022. aasta üldse halvaks tehinguaastaks – kokku oli 191 ülevõtmise ja omandamise tehingut (M&A), millest 76 olid tehnoloogia ja 19 kinnisvara valdkonnas. Viidi läbi 6 IPO-t ja 90 traditsioonilist M&A tehingut.

Ellex Raidla partneri Risto Vahimetsa sõnul tuleb lõppevat aastat hinnata kontekstis, et 2021. aasta oli harukordselt hea ja andis 246 tehinguga väga kõrge võrdlusbaasi.

„Peab siiski tõdema, et 2022. aasta teine poolaasta oli tehingute arvu poolest tugevamas langustrendis, kui esimene poolaasta. Globaalsed märksõnad - inflatsioon, energiakriis, Venemaa kallaletung Ukrainale – mõjutasid elu Eestis ja tehingute tegemist oluliselt. Ent elu ei jäänud kaugeltki seisma,“ rääkis Vahimets.

Sektorite vaates on pilt maailmas üsna sarnane varasemate aastatega – enamik tehinguid tehti tehnoloogia ja ravimitootmise valdkonnas: Microsoft on nimekirjas lausa kahe tehinguga - Activision Blizzzardi ja ka Nuance ostuga, Broadcom ostis VMWare, Oracle ostis Cerner-i, Orange ühines Grupo MasMoviliga.

Eestis tehti 2022. aastal suuremaid tehinguid vähe. „Kõige märkimisväärsemaks on ilmselt Maag-i leping HKScan Baltikumi ettevõtete omandamiseks, mis sai teoks juba aastaid valitsenud väga ebakindlale keskkonnale. Teiseks suuremaks tehinguks on KJ Soojuse omandamine Gren poolt. Aasta alguses müüdi Inbank ja Omniva poolt Maksekeskus,“ rääkis Ellex Raidla partner Sven Papp.

Umbes pool viimase kuue kuu tehingutest olid IT või tehnoloogia valdkonnast, samuti leidis aset mitu energiatehnoloogia tehingut nagu näiteks: Solarstone, Sunly, Efencon ja Smartecon.

Näha oli ka vabanemisi surutise alla sattunud varadest, näiteks Fenestra ja Hortese müük. „Oleme jõudnud ka uudisteni nagu Repo tehaste pankrott, tootmise peatamine Estonian Cell poolt ja Standardi tegevuse kokku tõmbamine. Kahjuks kuuleme taolistest uudistest ilmselt veel,“ lisas Sven Papp.

IPOde kontekstis saab öelda, et sõja mõju ei olnud õnneks hävitav – kokku tehti 2022. aastal 6 IPOt, 5 teisest pakkumist ja 3 avalikku võlakirjade pakkumist. Kaasatud kapitali kogusumma oli 108 miljonit eurot. Teises poolaastas kujunes edukaks nii Bigbanki võlakirjadega börsiletulek ja eestimaiste pankade LHV ja Coop Pank teisesed pakkumised.

„Samas nii mõnigi tehing, mis oleks 2021. aasta eufoorias ilmselt tugevalt üle märgitud, ei saanud pakkumise põhimahtu täis ja seda ilmselgelt ärevast turuolukorrast tulenevalt,“ rääkis Ellex Raidla partner Gerli Kivisoo.

Kinnisvaratehingute valdkonnas algas aasta suure aktiivsusega ning tundus, et mitmeski mõttes rekordiline 2021. tehingute aasta saab veelkord ületatud. 2022. aasta kujunes siiski keeruliseks, kuid mitte ainuüksi Ukrainas alanud sõja tõttu. „Kinnisvarasektoris on tehinguturu aeglustumise põhjused pigem kaudsed või meile varasemalt tuttavad, mida Ukraina sõda on lihtsalt võimendanud,“ rääkis Ellex Raidla partner Martin Käerdi.

Aasta suurimaks kinnisvaratehinguks kujunes East Capitali ECBPF II fondi lõpetamisega kaasnenud varade müük, mille käigus vahetas omanikku Jüri ja Tänassilma logistikakeskus ning Metro Ärimaja.

Uue aasta perspektiive vaadates võib 2023. aastal näha tehinguid peamiselt kolmes valdkonnas: kaitsetööstus, meditsiin ja digitehnoloogia.

Risto Vahimetsa sõnul on maailma suurte analüüsimajade hinnangul inflatsioon oma tipu ära teinud. Energiakriisile nähakse lahendusi juba pärast käimasolevat talve. Suuremateks muutujateks on endiselt Venemaa sõda Ukrainas ja globaalse majanduslanguse oht.

„Viimase osas julgeksin ühineda nendega, kes ennustavad lühikest ent teravat langust. Põhilise argumendina kuuleb seda, et erinevad pensioni- ja muud fondid on endiselt raha pungil täis ja inflatsioonikeskkonnas ei kannata kaua rahapaja otsas oodata. Seda enam, et suures plaanis on nende töö investeerida,“ ütles Vahimets.

Ellex Raidla riskikapitali valdkonna juht Antti Perli lisas, et ka Eesti kohalikud riskikapitalifondid väga hästi kapitaliseeritud ning investeeringuteks valmis. „Investeerimistehingute maht võib 2023. aastal sõltuda eelkõige ettevõtete ja nende asutajate valmidusest leppida muutunud oludega, keskenduda kõige suuremat väärtust pakkuvatele reaalseid probleeme lahendavatele toodetele ning kasutada ära võimalust palgata mujalt vabanevat talenti,“ ütles Perli.

Majanduslanguse kontekstis võivad negatiivsed stsenaariumid välja areneda kasvuettevõtetele, kelle areng põhines jätkuvale kapitali kaasamisele. Samuti võivad raskustesse sattuda ettevõtted, kes varusid tarneahelate katkemise hirmus liiga palju tooraineid ja kaupu ning kel on liiga suured laovarud.

Ellex Raidla Tehinguradar ilmub vahetult pärast iga poolaasta lõppu, analüüsides Eestis toimunud suuremate tehingute tagamaid ja põhjuseid ning prognoosides järgmiste perioodide võimalikke arenguid. Täismahus turuanalüüsiga on võimalik tutvuda Ellex Raidla kodulehel: https://ellex.legal/wp-content/uploads/2022/12/ellex-raidla-tehinguradar-2022.pdf

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles