VIDEO ⟩ Uus aasta tõi Järvamaa kohale värvilise taevalaotuse ja jutt ei ole rakettidest

Järva Teataja
Copy

Need, kes taipasid eile ehk 1. jaanuari õhtul õues viibida, võisid märgata taevalaotuses virmalisi. 

Üheks selliseks oli TV3 reporter Virgo Pärn, kes sai virmalised videosse Paide lähedal oleva Tarbja järve kaldal. 

Pärn selgitas, et kui virmaliste hooaeg hakkab, siis ikka käiakse Tarbja järve ääres päris sagedasti. "Need kes teavad, ned ka tulevad," avaldas ta. "Seal hea vaadata- põhjapoole taevalaotus on pikalt lage ja piisavalt pime on talviti ka."

Seega, Tarbja jarv ei meelita vaid suvel rannamõnudega, vaid talvel käivad seal öösiti ka need, kes tahavad virmaliste mängu nautida.

Vaata videot!

Virmalised ehk põhjavalgus on atmosfääri kõrgemates kihtides esinev optiline nähtus, mille põhjustajaks on Päikeselt lähtuvate laetud osakeste kokkupõrked Maa atmosfääri osakestega.

Virmalised tekivad, kui atmosfääri aatomeid ergastavad päikesetuule osakesed. Ergastuse tulemusel kiirgub valguskvant, mida inimesed näevad virmalistena. Maa magnetpooluste asetsemise tõttu suurtel laiustel on ka virmalised jälgitavad keskmiselt 60-kraadisel või kõrgemal laiusel. Virmalised on seotud magnetpoolustega, sest neid tekitavad päikesetuule osakesed on laetud ning nad liiguvad Maa magnetvälja sattudes piki selle jõujooni, sisenedes atmosfääri magnetpooluste kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles