Kui hobi mahub läbi sõrmuse

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Paide kunstikooli õppekoordinaator Kristina Such koob imelisi Haapsalu­ salle.
Paide kunstikooli õppekoordinaator Kristina Such koob imelisi Haapsalu­ salle. Foto: Dmitri Kotjuh

Mõista, mõista mis see on: suudab katta õlad ja pea, kuid mahub läbi sõrmuse.Eesti käsitöö ja kultuurilooga kursis olevad inimesed teavad ilmeksimatult, et see on Haapsalu sall. Ese, mida meie mail peetakse peenimaks näputööks ning mille ees paljud meisterkudujadki aukartust tunnevad. Kristina Such on üks väheseid järvalasi, kes on valmis kudunud 11 Haapsalu salli ning plaanib neid teha veel ja veel.

Paide kunstikooli õppekoordinaatorina töötav Kristina Such on noorema põlvkonna esindaja, kes endalegi ootamatult avastas Haapsalu sallide kudumise võlu ja erilisuse. «Minu vanaema oli kuduja, kuid mäletan, et Haapsalu salli ees oli tal aukartus. Sokke ja kindaid, palun väga, aga õhkõrna pidusalli ta ei teinud. Juba sealt jäi mul kuklasse teadmine, et Haapsalu sall on midagi väga erilist,» meenutas ta.

Täiskasvanueas ei lasknud kihk Haapsalu salli tegemisest Suchist kuidagi lahti. Tahtmine ja huvi olid olemas. «Rääkisin sõpradele ja tuttavatele ka, et mis oleks kui... Nii juhtuski, et töökaaslased kinkisid mulle Saara kirjastuse Haapsalu sallide raamatu ja mulle oli kohe selgemast selgem, et nüüd pole enam pääsu­,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles