Liikumisaasta 2023 sai hoogsa avalöögi

Järva Teataja
Copy
Liikumisaasta 2023 sai hoogsa avalöögi
Liikumisaasta 2023 sai hoogsa avalöögi Foto: Aimar Altosaar

Tallinna Pirita spordikeskuses anti avalöök liikumisaastale 2023. Alanud teema-aastale kohaselt oli avasündmus täis liikumist: toimusid lõbusad mõõduvõtud tugitoolist püsti tõusmises ja kelgutamises, Svetlana Issakova viis läbi avatud uisutunni, Raul Olle jagas suusatarkust, soovijad said harjutada kätt suuskade määrimisel Eesti Suusaliidu Suusabussi abiga.

„Liikumisaastal soovime, et inimesed pööraksid rohkem tähelepanu oma tervisele, mille üheks mõjutajaks on piisav liikumine. Soovime läbi aasta tutvustada erinevaid võimalusi, et igaüks, kelle tervis vähegi lubab, endale jõukohase liikumistegevuse leiaks. Loodan, et aasta lõpuks oleme teinud ära liikumispöörde, mille tulemusel liigub üle poolte Eesti inimestest,“ ütles kultuuriminister Piret Hartman.

„Soovime inspireerida eelkõige mitteaktiivseid eestimaalasi regulaarselt liikuma, tutvustades iga kuu lihtsaid ja kõigile kättesaadavaid võimalusi füüsilise aktiivsuse hoidmiseks hea enesetunde ja tervise nimel. Koostöös erinevate partneritega pakume aasta jooksul üle Eesti põnevaid võimalusi proovida kätt erinevates treeningutes ja liikumisviisides alates tasuta suusatundidest kuni välijõusaalide kasutamise juhendamiseni,“ ütles Liikumisharrastuse kompetentsikeskuse juhataja Alo Lõoke.

Kultuuriministeeriumi poolt välja kuulutatud liikumisaasta 2023 kutsub eestimaalasi rohkem ja regulaarsemalt liikuma, tutvustades aasta vältel erinevaid liikumisharrastuse viise ja pakkudes kõigile jõukohaseid võimalusi liikumiseks üle Eesti.

Liikumisaasta eestvedaja on Liikumisharrastuse kompetentsikeskus, liikuma ärgitavaid tegevusi ja üritusi viiakse ellu koostöös maakondlike spordiliitude, kohalike omavalitsuste, avaliku sektori, mittetulundus- ja erasektori organisatsioonide, spordiürituste korraldajate ning kultuuri- ja haridusasutustega.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovituste järgi peaksid täiskasvanud tervise hoidmise nimel liikuma vähemalt 150-300 minutit nädalas mõõduka intensiivsusega või vähemalt 75-150 minutit nädalas tugeva intensiivsusega. Lisaks soovitatakse teha kaks korda nädalas lihaseid tugevdavaid harjutusi ning eelkõige vähendama istudes veedetud aega. Lastele ja noortele soovitab WHO liikuda vähemalt 60 minutit iga päev mõõduka kuni tugeva aktiivsusega. Täiendavalt tuleks teha vähemalt kolmel päeval nädalas tugeva intensiivsusega tegevusi, lihaseid ja luid tugevdavaid harjutusi ning vähem istuda.

Kultuuriministeeriumi tellimusel ning Ühenduse Sport Kõigile koordineerimisel 2021. aastal läbi viidud uuringu kohaselt on kehaliselt piisavalt aktiivsed vaid umbes 40% täiskasvanutest ning 25% lastest.

Lisainfo liikumisaasta programmi ja algatuste kohta ilmub liikumisaasta.ee veebilehele. Liikumisaasta tegevustega on oodatud jooksvalt liituma kõik, kes soovivad anda oma panuse Eesti inimeste regulaarse liikumisharjumuse kujundamisse. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles