Paide arsti mälestusteraamat avab ukse 19. sajandi väikelinna ellu

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy
Hesse mälestusteraamatu esitlus kolmapäeval tõi Wittentseini tegevusmuuseumi palju huvilisi.
Hesse mälestusteraamatu esitlus kolmapäeval tõi Wittentseini tegevusmuuseumi palju huvilisi. Foto: Maarit Nõmm

Paide kreisiarsti Carl Hermann Hesse ravivõtted olevat jäänud võtmega hammaste väljatõmbamise ja tuimestuseta operatsioonide tegemise vahele. Samuti olla olnud juhuseid, kus doktorihärra surnuid käruga läbi linna oma majja Pika tänava algusse ahju äärde sulama vedanud, sest lahkamiskamber Tallinna tänaval olla talvel liiga külm, et neid seal lahata.

Huvitavaid lugusid, mida legendaarsest arstist tema kaasaegsed rääkinud on, on palju. Tunnustatud ja armastatud tohtri enda mälestustel põhinev uus eestikeelne raamat «Tema peab kasvama, mina kahanema» on olnud oodatud teos nii ajaloohuvilisest paidelase kui ka kirjandushuvilise raamaturiiulil. Raamatut andis oodata ligi viis aastat.

Detsembris ilmavalgust näinud doktor Carl Hermann Hesse (1802–1896) mälestusteraamatu andis välja Loomingu Raamatukogu ja huvi ilmunud teose vastu on olnud suur. Arvestatav hulk ligi tuhandesest tiraažist on müüdud ja Wittensteini tegevusmuuseumis olnud esitlusele oli tulnud majatäis rahvast, nii Tallinnast kui ka Tartust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles