Järva-Jaani pritsimehed kustutavad tuld ka kinolinal

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Alvar Käpp (vasakult), Mart Haljaste, Janar Kärner, Arto Saar ja Tuve Kärner seavad end filmivõteteks valmis.
Alvar Käpp (vasakult), Mart Haljaste, Janar Kärner, Arto Saar ja Tuve Kärner seavad end filmivõteteks valmis. Foto: Erakogu

Sel nädalal Eesti kinodes esilinastunud kultusteose «Kuulsuse narrid» uusversioonis tegi kaasa ka kaheksa Järva-Jaani vabatahtliku päästekomando pritsimeest, kes oma staatusele kohaselt kustutasid linateoses tulekahju.

Järva-Jaani tuletõrjemuuseumi eestvedaja Tuve Kärner ütles, et kutse Ilmar Taska filmi «Kuulsuse narrid» võtetele said nad juba paar aastat tagasi. «Meid seovad varasemad linateosed ja eks filmitegijail oli teadmine, et Järva-Jaani muuseumis on vanaaegset filmi ajastuga kokku sobivat tuletõrjetehnikat,» selgitas ta.

Nii oligi, et 2021. aasta juunis tarisid Järva-Jaani vabatahtlikud päästjad Ivar, Janar ja Tuve Kärner, Uku Pilv, Mart Haljaste, Arto Saar, Viktor Puik ja Alvar Käpp tuletõrje museaalid Tallinna Kalamaja kanti. Tuve Kärner ütles, et ega neil eelmise sajandi algusest väga palju manti alles olegi. «Käsiprits ja mõned tööriistad ehk olid ajastutruud, kuid kolmnurkämbrid ja selga aetud roobad olid nõukogude aja alguspäevilt. Need nägid siiski välja küllalt vanad, et vaatajaid ära petta,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles