Maaelukomisjon toetas kohanimeseaduse muutmist

Järva Teataja
Copy
Muu maailm Eesti kohanimedes.
Muu maailm Eesti kohanimedes. Foto: Ago Tominga, TÜ Geograafia Osakond

Riigikogu maaelukomisjoni istungil toetati kohanimeseaduse ja ruumiandmete seaduse muutmist, millega antakse vastutavale ministrile tuginevalt kohanimenõukogu arvamusele õigus muuta Eesti aja- ja kultuurilooga mittesobivat kohanime, kui kohalik omavalitsus ei ole nõus seda ise tegema.

Maaelukomisjoni esimees Sven Sester ütles, et eelnõu kohaselt teeb valdkonna eest vastutav minister KOVile vastava ettepaneku, kui kasutusel olev kohanimi on selgelt seostatav Eesti Vabariigi loomise, põhiseadusliku korra püsimise või Eesti iseseisvuse taastamise vastaste isikute või sündmustega või muul moel sobimatu Eesti aja- ja kultuurilooga.

„Eelnõu järgi saab valdkonna eest vastutav minister olla KOVi asemel kohanimemäärajaks juhul, kui kohanimenõukogu on eelnevalt ministrile esitatud arvamuses leidnud, et näiteks tänav, tee või väljak on nimetatud Eestit okupeerinud Nõukogude Liidu sõjakangelaseks nimetatud isiku või Eesti omariiklust kahjustanud sündmuse järgi, mis tähendab, et kehtiv kohanimi on kohanimeseadusega vastuolus,“ selgitas Sester. Ta lisas, et kui KOV ei ole kahe kuu jooksul ettepaneku saamisest kohanime muutnud, siis määrab riik avalikust huvist lähtuvalt ise sobimatu kohanime asemel uue.

Maaelukomisjoni aseesimees Tarmo Tamm märkis, et enne uue kohanime määramist ministri poolt on vaja küsida ka KOVi arvamust. „Uue kohanime määramisega seotud muudatused aadressiandmete süsteemi infosüsteemi teeb maa-amet ja kulud viitade või siltide soetamiseks ja paigaldamiseks hüvitatakse eelnõu järgi riigieelarvest,“ ütles Tamm.

Komisjoni istungil andis selgitusi riigihalduse minister Riina Solman.

Maaelukomisjon otsustas saata valitsuse algatatud kohanimeseaduse ja ruumiandmete seaduse muutmise seaduse eelnõu (768 SE) Riigikogu täiskogu istungile 25. jaanuaril ettepanekuga esimene lugemine lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles