Kurgihooaeg algab Eistveres tänavu hiljem

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Mitu tuhat kurgiseemet vajavad idanemiseks ja kosumiseks palju soojust ja valgust ning mida kauem lambid ja kütteseadmed kasvuhoones huugavad, seda kosmilistemasse kõrgustesse kerkivad summad elektriarvel. Nii otsustas Kuido Paimla aiandis külvitöödega veidi oodata.
Mitu tuhat kurgiseemet vajavad idanemiseks ja kosumiseks palju soojust ja valgust ning mida kauem lambid ja kütteseadmed kasvuhoones huugavad, seda kosmilistemasse kõrgustesse kerkivad summad elektriarvel. Nii otsustas Kuido Paimla aiandis külvitöödega veidi oodata. Foto: Dmitri Kotjuh

Eelmise aasta jaanuari esimestel päevadel algas Järva vallas asuvas Eistvere aiandis kohe suur külvitöö – turbamulda pisteti 3000 kurgiseemet. Selle uudise võtsid aiandi toodangu suured austajad rõõmuga vastu, sest kes siis varakevadel kodumaist kurki võileivale viilutada ei tahaks. Tänavu tuleb tarbijatel kurgisaaki oodata veidi kauem. Selle peapõhjus on energiahinna tõus, mistõttu lükkub aiandis külviaeg ligi kuu hilisemaks.

«Pole veel töödega alustanud, lükkame jaanuari lõppu,» ütles Eistveres kurgikasvatusega tegelev Kuido Paimla. Külvitööde edasilükkamise põhjus pole laiskus ega tööjõu puudus, vaid see, et ühtmoodi valmistab nii suurtele kui väiksematele ettevõtjatele peavalu energiahinna tõus.

Kurgid vajavad kasvamiseks soojust ja valgust, eestimaises talves saab seda tagada kütte- ja valgusseadmete toel. Mitu tuhat kurgiseemet vajavad seda idanemiseks ja kosumiseks palju ning mida kauem lambid ja kütteseadmed kasvuhoones huugavad, seda kosmilistemasse kõrgustesse kerkivad summad elektriarvel. Nii otsustas aiand külviga veidi oodata. «Jaanuari lõpus on ehk veidi soojem ja väljas ka juba valgem,» märkis Paimla, pidades silmas asjaolu, et siis saavad kurgitaimed kunstvalgusele looduslikku lisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles