Iga kolme päeva tagant saab Järvamaal töötav inimene viga

Järva Teataja
Copy
Foto: Margus Ansu

Tööinspektsiooni kolmes valdkonnas - järelevalves, ennetuses ja töövaidlustes – oli 2022. aasta tihe ja tõi mitmeid muudatusi. Vaatame aastale tagasi läbi statistika.

Eelmisel aastal viis Tööinspektsioon läbi 3848 järelevalve menetlust, mis on 12% rohkem kui aasta varem. Peamisteks valdkondadeks, kus järelevalvet teostati, oli ehitus, töötlev tööstus ja kaubandus. Ehituses keskenduti 2022. aastal kõrgustest kukkumise ennetamisele, mis on tõsiste tagajärgedega õnnetuste peamine põhjus. Tööinspektor-uurija Ants Jauram selgitab, et ohutus ei ole ainult tööandja kohustus, vastutuse selle eest peab võtma ka töötaja. Lisaks näeb ta kahjuks tihti juhuseid, kus ehitusplatsil on olemas vajalikud isikukaitsevahendid, aga tööliseid neid erinevatel põhjustel ei kasuta. Samas on ka näiteid, kus kulude kokkuhoiu nimel on välja vahetamata jäänud katkine redel või tellingule paigaldamata jäänud piirded. Paraku ei mõisteta, et sellised kulutused on väike hind võrreldes tõsiste tööõnnetustega, milleni selline olukord viia võib.

Tööõnnetusi juhtus 2022. aastal 3442, mis on küll veidi väiksem 2021. aastal, kuid siiski hirmuäratavalt suur number. Lisaks on 290 juhtumi asjaolud väljaselgitamisel. Surmaga lõppenud tööõnnetusi oli 15, mida on 2 võrra rohkem kui aastal 2021. Eelmise aasta novembris jõustus uus tööõnnetuste ja kutsehaigestumise registreerimise, teatamise ja uurimise kord. Alates 1. detsembrist tuleb tööõnnetused ja kutsehaigestumised registreerida Tööinspektsiooni iseteeninduskeskkonnas TEIS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles