Järva Teataja fotograaf avas näituse

Järva Teataja
Copy

Eile õhtul avas Järva Teataja fotograaf Dmitri Kotjuh Türi kultuurikeskuses oma uue fotonäituse. Seekord on fookuses Ukraina ja sõda. Kotjuhi ulatuslik väljapanek portreteerib sõda nii oma koleduses kui ka inimlikkuse säilimises selle taustal.

Näitusel on üleval 90 tööd, mis üles võetud kolmekümnest Ukraina eri paigust ning pildistatud kolme erineva Ukrainas viibimise perioodi jooksul. Kokku veetis Kotjuh Ukrainas üle kahe kuu.

Ukrainas pilditamine pole Kotjuhi jaoks olnud lihtsalt kui üks töö, vaid kõik toimuv on ka tema enda isiklik tragöödia. "Minu juured on Ukrainas, Tšernihivi oblastis. Seal elavad minu sugulased. Kohad, kus ma käisin vaid mõni aasta tagasi, on nüüd purustatud. See näitus on kokkuvõte viimase aasta jooksul enim aega võtnud, samas vaimujõudu ja füüsilist vastupidavust kasvatanud kogemusest," rääkis fotograaf.

Näitust ajendas tegema inimeste tagasiside. "Inimeste tagasiside on sageli olulisem, kui arvatakse. Minu fotosid on kasutatud mitmetes rahvusvahelistes meediaväljaannetes, need on olnud näitustel Inglismaal ja Austrias. Oli aeg teha midagi ka Eestis. Lisaks erinevatele paikadele kajastavad pildid ka sõja teisi tahke. Sõda pole ainult rindejoon ja lahingud, vaid ka see, kuidas sõda mõjutab lihtsate inimeste elu nädalaid hiljem, kui lahingumüra on juba kaugemal," ütles Kotjuh.

Näitusele jõudnud sadakond fotot sai välja valitud 2000 pildi seast. Lõpliku valiku avatud näituse tarbeks aitas teha autori vend Igor Kotjuh.

24. veebruaril möödub Ukraina sõja algusest üks aasta. Näitus "Sõjas tööl" jääb Türi kultuurikeskuse galeriis avatuks 3. märtsini. Dmitri Kotjuhi Ukraina teemaline foto on nomineeritud ka Eesti aasta pressifoto konkursil ning eelmisel nädalal võitis sama töö Postimehe aasta parima foto tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles