Ministeerium: punamonumentide lammutamine kodusid ei ohusta

Copy
Punanurk.
Punanurk. Foto: Elmo Riig / Sakala

Justiitsministeeriumi sõnul käib punamonumentide lammutamist reguleeriva seadusemuudatuste ümber kõlakas, nagu võidaks lammutama hakata ka inimeste kodusid, kuid see ei vasta tõele.

"Meedias on kõlanud mitmed valeväited seoses kolmapäeval riigikogult heakskiidu saanud ehitusseadustiku muudatustega, mille eesmärk on lõpetada punamonumentide ajastu Eesti avalikus ruumis. Räägitakse nii inimeste kodude lammutamisest kui ka järjekordsest salastatud komisjonist. Need ja mitmed teised väited ei vasta tõele ning külvavad vaid asjatut hirmu," edastab justiitsministeerium.

Ministeeriumi kinnitusel ei lammutata ühegi inimese kodu – see kehtib nii Sillamäe kesklinnas paiknevate elumajade kui ka tallinlastele tuttava, Stockmanni vastas oleva elamu kohta. Seadus reguleerib hoone avalikult nähtava osa vastavust, mitte hoone kui terviku vastavust. Hoone avalikult nähtava osana saab käsitleda eelkõige hoone küljes olevaid elemente, nagu okupatsioonirežiimi vapp ja lipp. Seadus ei tegele ajastule iseloomuliku dekooriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles