Õpetajatepõud piirab Ukraina laste haridusvõimalusi

BNS
Copy
Tahvel klassiruumis.
Tahvel klassiruumis. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kuigi Eesti koolid ja lasteaiad saavad Ukraina sõjapõgenikest õpilastega kaasneva lisakoormusega üldiselt hästi hakkama ning ka koolide endi hinnangul kohanevad pagulaslapsed üsna hästi, seab õpetajate ja tugispetsialistide puudus koolid Ukraina laste osas väga ebavõrdsesse olukorda, selgub arenguseire keskuse raportist "Ukraina lapsed Eesti hariduses".

"Enim Ukraina sõjapõgenike lapsi on lisandunud neisse omavalitsustesse, kus juba varasemalt oli õpilaste arv õpetaja kohta suurim, muutes õpetajate nappuse ja ülekoormuse probleemi teravamaks. Peamised väljakutsed on õpetajate jaoks keelebarjäär ja kakskeelses klassis õpetamine, suured erinevused Eesti ja Ukraina õppekavades ning Ukraina õpilaste järeleaitamine," tõi välja arenguseire keskuse ekspert Eneli Kindsiko.

Eesti õpetajate töökoormust aitavad leevendada Ukraina haridustöötajad ja sõjapõgenikest vabatahtlikud, kes aitavad tõlkida õppematerjale, anda tunde või olles õpilastele tugiisikuks. Eesti koolides on õpetajana tööle asunud 104 sõjapõgenikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles